Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Růžový králík na Lochotíně se opravuje - FOTKY

27.09.2023 17:03

Opravy pětimetrové obří sochy růžového králíka v Plzni na Lochotíně platí Západočeská univerzita, která je stále majitelem díla. To by se ale v budoucnu mohlo změnit.

kralik
kralik 2kralik 3kralik 4kralik

Králík požírající "člověka" stojí na Lochotíně na rohu ulic Karlovarská a Studentská. Od počátku vzbuzuje tato obří betonová socha vlny vášně. Jedná se o dílo Adama Trbuška, někdejšího studenta Západočeské univerzity v Plzni. Obří socha byla instalována v roce 2015. V poslední době ale Plzeňany netrápil už ani tak vzhled králíka, ale spíše jeho stav – tedy popraskaný beton, chybějící části i nátěr. To se nyní mění, známý lochotínský králík se opravuje.

Opravy požadovalo po univerzitě vedení plzeňské Jedničky. "Několikadenní práce zahrnují mytí, odmaštění, opravu poškozených částí, nátěr, sanaci proti tvorbě mechů a plísní a nástřik unikátní nanotechnologií. Opravu hradí Západočeská univerzita v Plzni, která je majitelem uměleckého díla. S tou se nyní domlouváme na převodu vlastnických práv na náš obvod, neboť králík se za uplynulá léta stal symbolem Lochotína a chceme, aby tady našel své trvalé místo," uvádí Městský obvod Plzeň 1.

Dílo s názvem Panoptikum bývalého studenta ZČU v Plzni Adama Trbuška bylo na Lochotín umístěno v roce 2015. Student dílo vytvořil v rámci bakalářské práce. Socha králíka je parafrází Goyova obrazu Saturn požírající svého syna.

Jelikož obří socha růžového králíka budila od počátku vášně mezi místními občany, proběhla dokonce už dvakrát anketa mezi místními občany. Většina lidí se ale vyjádřila pro zachování, a tak tehdejší vedení obvodu rozhodlo, že růžový králík na Lochotíně zůstane. Poslední ankety se v roce 2020 zúčastnilo téměř 16 tisíc lidí, 58 % z nich se vyslovilo pro zachování sochy.

foto: MO PLZEŇ 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT