Hlavní obsah

Když vy víno, tak my minerálky. Karlovarští poslanci bojují za levnější vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Liliya Kulianionak, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vládní koalice je u drtivé většiny pozměňovacích návrhů k úspornému balíčku pevná a neústupná. Slabé místo teď však našli lobbisté za minerální vody – regionální poslance.

Článek

Poslanci z Karlovarského kraje se ve Sněmovně pokoušejí o podobný kousek, jaký se nedávno podařil jihomoravským zákonodárcům. Ti navzdory konsolidačním plánům uhájili nulovou spotřební daň na víno. Jejich kolegové teď zkouší prosadit levnější minerálky a kojenecké vody.

Minerální vody mají podle koaliční dohody spadnout do 21% sazby DPH. Poslanci z Karlovarska, kde se nachází nejvíce stáčíren, se je pokouší na poslední chvíli dostat do nižší sazby.

Návrh na nižší sazbu předložila poslankyně SPD Karla Maříková ze západočeského Ostrova. Její plán podporuje i sokolovská poslankyně z ANO Renata Oulehlová, ale také vládní poslanec Jan Kuchař (STAN).

Někdejší starosta Františkových Lázní se tak postavil proti koaliční dohodě. „Samozřejmě že to vnímám trochu jinak než kolegové z jiných krajů, kde se minerální voda nestáčí,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Kuchař.

V posledních týdnech za minerálky ve Sněmovně intenzivně lobbuje šéfka Svazu minerálních vod Jana Ježková. Seznam Zprávám poslala, že cíleně vytipovala poslance, kteří by mohli mít k minerálkám vztah.

„Oslovovali jsme cíleně i regionální poslance. A to nejen z Karlovarského kraje, ale třeba i z Olomouckého nebo Libereckého, kde se vyrábí třeba Vincentka nebo Vratislavická kyselka,“ uvedla Ježková.

A dodala, že podle ní měli „místní“ poslanci pro věc větší pochopení. „Určitě to pomohlo třeba na výboru pro zdravotnictví,“ dodala.

Právě na výboru pro zdravotnictví slavili výrobci minerálek největší úspěch. Minulý týden se výbor dokonce usnesl, že bude apelovat na Ministerstvo financí, aby zvážilo změnu zařazení neslazených vod do nižší sazby DPH a tím podpořilo jejich dostupnost ve zdravotnických zařízeních i domácnostech.

Protivládní rebelie

Alespoň dílčí úspěch si může Ježková připsat i v rozpočtovém výboru. Z něj by měl podle vládní dohody návrh vyjít se zamítavým stanoviskem, právě díky hlasu poslance Kuchaře ale výbor nakonec žádné usnesení nepřijal.

Kuchař odmítá, že by za ním chodili výrobci lobbovat. Naopak je prý oslovil sám, aby od nich získal čísla pro svou argumentaci. „Vím, co ta voda umí, a vím, jak je těžké prosadit, aby byl prokázán její blahodárný účinek, aby se pak mohla stáčet a prodávat. Dá se říct, že se jedná o jeden z mála bioproduktů, které jsou na českém trhu,“ dodává poslanec Kuchař.

Od ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) prý žádnou zpětnou vazbu na svou rebelii na výboru nedostal. „On už je zvyklý, že já říkám, co si myslím,“ rozesměje se.

„Doufám, že se zapojí zdravý rozum alespoň u několika dalších koaličních poslanců,“ říká s tím, že dle svého názoru tím konsolidační snahy nenarušuje. „Naopak tím dáváme signál do společnosti, že zdravý život je důležitý a ty úspory mohou být na jiné části rozpočtu třeba ve zdravotnictví,“ tvrdí.

Téměř stejně argumentuje i Ježková. „Já pořád věřím, že zvítězí zdravý rozum. Tyto vody ze zákona musí mít blahodárné fyziologické účinky. Kojenecké vody nemají náhradu, ty vám z vodovodu nikdy nepotečou. A cukrovinky a zmrzliny zůstanou ve 12procentní?“ ptá se.

Reklama

Doporučované