https://42tcen.com/entry/polsko-uvazuje-o-moznosti-zprisnit-kontrolu-migrace-na-hranici-s-nemeckem-1
Mluvčí MZV RF: Flirtování Kanady s nacisty ovlivní vztahy s Ruskem
Mluvčí MZV RF: Flirtování Kanady s nacisty ovlivní vztahy s Ruskem
Flirtování kanadských úřadů s nacisty ovlivní nevyhnutelně vztahy mezi Moskvou a Ottawou. Rusko pohlíží na Kanadu jako na ne zcela přátelský st... - 27.09.2023, 42TČen
2023-09-27T01:34:14
2023-09-27T05:56:40
Rusko
Ministerstvo zahraničí
Kanada
Nacismus
Maria Zacharovová
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://42tcen.com/files/entries/ekrana-2023-09-27-v-14-22-03-min.png
„Flirtování s nacisty a systematické nepřátelské slovní útoky Ottawy nezůstanou bez následků. Neomezí se to na protesty, ovlivní to nevyhnutelně rusko-kanadské vztahy,“ řekla Zacharovová na brífingu. Dodala, že v současné době prožívají vztahy Moskvy s Ottawou velmi hlubokou krizi kvůli pozici kanadského vedení. „Považujeme Kanadu za mimořádně nepřátelský stát, jehož úřady se pošpinily napomáháním nacismu a zradily vlastní dějiny. Budeme naši politiku budovat patřičným způsobem,“ zdůraznila Zacharovová. Minulý pátek byl na zasedání kanadského parlamentu u příležitosti návštěvy Volodymyra Zelenského pozván 98letý Jaroslav Hunka, jehož předseda Dolní sněmovny Anthony Rota představil jako „ukrajinsko-kanadského veterána 2. světové války, který bojoval za ukrajinskou nezávislost proti Rusům“. Označil dokonce Hunku za ukrajinského a kanadského hrdinu. Všichni přítomní včetně Trudeaua a Zelenského s chotí uvítali několikrát starého muže ovací vestoje. Skandál vypukl, kdy vyšlo najevo, že „proti Rusům“ bojoval Hunka ve složení 14. granátnické dobrovolnické divize vojsk SS Halič, která nejenže bojovala s Rudou armádou, ale vyznačila se i masakry Židů, Poláků, Bělorusů a Slováků. Rota prohlásil, že Hunku pozval do parlamentu právě on. Podle jeho slov „dodatečnou informaci“ o Hunkovi získal až potom. Omluvil se a řekl, že nikdo jiný nevěděl, koho budou oslavovat. Vůdce kanadské opozice Pierre Poilievre požádal Trudeau o omluvu. Podle jeho slov za výběr hostů odpovídala služba protokolu ministerského předsedy a nikdo z poslanců nemohl vědět o Hunkově „temné minulosti“. Poilievre prohlásil, že „Trudeau se musí osobně omluvit a nepřekládat vinu na jiné, jak to obyčejně dělá“.
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
2023
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60

Mluvčí MZV RF: Flirtování Kanady s nacisty ovlivní vztahy s Ruskem

Maria Zacharovová - 42TČen
© Foto: Ministerstvo Zahraničí RF
Flirtování kanadských úřadů s nacisty ovlivní nevyhnutelně vztahy mezi Moskvou a Ottawou. Rusko pohlíží na Kanadu jako na ne zcela přátelský stát, prohlásila oficiální mluvčí Ministerstva zahraničí RF Maria Zacharovová.

„Flirtování s nacisty a systematické nepřátelské slovní útoky Ottawy nezůstanou bez následků. Neomezí se to na protesty, ovlivní to nevyhnutelně rusko-kanadské vztahy,“ řekla Zacharovová na brífingu.

Dodala, že v současné době prožívají vztahy Moskvy s Ottawou velmi hlubokou krizi kvůli pozici kanadského vedení.

„Považujeme Kanadu za mimořádně nepřátelský stát, jehož úřady se pošpinily napomáháním nacismu a zradily vlastní dějiny. Budeme naši politiku budovat patřičným způsobem,“ zdůraznila Zacharovová.

Minulý pátek byl na zasedání kanadského parlamentu u příležitosti návštěvy Volodymyra Zelenského pozván 98letý Jaroslav Hunka, jehož předseda Dolní sněmovny Anthony Rota představil jako „ukrajinsko-kanadského veterána 2. světové války, který bojoval za ukrajinskou nezávislost proti Rusům“. Označil dokonce Hunku za ukrajinského a kanadského hrdinu.

Všichni přítomní včetně Trudeaua a Zelenského s chotí uvítali několikrát starého muže ovací vestoje. Skandál vypukl, kdy vyšlo najevo, že „proti Rusům“ bojoval Hunka ve složení 14. granátnické dobrovolnické divize vojsk SS Halič, která nejenže bojovala s Rudou armádou, ale vyznačila se i masakry Židů, Poláků, Bělorusů a Slováků.

Rota prohlásil, že Hunku pozval do parlamentu právě on. Podle jeho slov „dodatečnou informaci“ o Hunkovi získal až potom. Omluvil se a řekl, že nikdo jiný nevěděl, koho budou oslavovat.

Vůdce kanadské opozice Pierre Poilievre požádal Trudeau o omluvu. Podle jeho slov za výběr hostů odpovídala služba protokolu ministerského předsedy a nikdo z poslanců nemohl vědět o Hunkově „temné minulosti“. Poilievre prohlásil, že „Trudeau se musí osobně omluvit a nepřekládat vinu na jiné, jak to obyčejně dělá“.