Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentova cesta na jih Moravy ve fotkách: víno, kroje, úsměvy

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident Petr Pavel strávil dva dny na první oficiální návštěvě jižní Moravy. Od hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) dostal jako dar bednu vína, povozil se na lodičkách v Punkevních jeskyních v Moravském krasu, vyfotil se s krojovanou chasou a poslechl si cimbálovku. A setkal se se stovkami lidí, především svými příznivci. Podívejte se na fotoreportáž.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V úterý a ve středu jižní Moravu poprvé oficiálně navštívil prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Doprovod mu celou dobu dělal hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a početná ochranka, hradní úředníci a asistenti.

Prezident na jižní Moravě viděl všechno, co ji dělá jižní Moravou: firmy s technologickým know-how, přírodní krásy Moravského krasu, obec Hrušky postiženou tornádem, cimbálovku, kroje a vinaře, ale i archeologické vykopávky římského tábora v Pasohlávkách.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nejprve srdečné uvítání hejtmanem před krajským úřadem v Brně.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po obědě následoval přesun do Technologického parku v Brně-Králově Poli, kde prezident s britským velvyslancem Mattem Fieldem (vlevo) odhalili pamětní desku. Ta připomíná, že toto místo navštívil v roce 2000 nynější britský král Karel III., tehdy ještě jako princ Charles.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pak se jelo do Moravského krasu. Po setkání se čtyřiceti starosty z Blanenska následovala prohlídka Punkevních jeskyní. Uvnitř přírodního komplexu, kterým protéká ponorná řeka Punkva, je sedm stupňů a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější