Wu Kuo-pin

28. 9. 2023

Ucpaný nos je běžným příznakem, který je často způsoben zánětem nosní sliznice a otokem turbinátů (kostěných filtrů v nose).

Včasná léčba je důležitá

Pojetí rýmy v tradiční čínské medicíně (TČM) se liší od pojetí v západní medicíně. Bez ohledu na přítomnost cizorodých bakterií nebo virů se TČM zaměřuje především na příznaky celého těla po propuknutí nemoci a léčí rýmu podle typu příznaku.

V TČM se předpokládá, že mnoho nemocí je způsobeno vlivy prostředí. Tyto síly se nazývají šest exogenních vlivů a dělí se na vítr, chlad, teplo, sucho, vlhkost a oheň. TČM však zastává názor, že napadení vnějšími patogeny může být také příčinou nachlazení.

Pokud má člověk horečku a zimnici, ucpaný nos, rýmu, nepotí se, bolí ho hlava a klouby po celém těle, považuje se tento stav za nachlazení způsobené „větrem a chladem“ a lze jej vyléčit užíváním receptu na rozptýlení větru a chladu. Pokud jsou příznaky horečka, ucpaný nos, rýma se žlutým zákalem, sucho v ústech a nepříjemné pocity na jazyku, jedná se pravděpodobně o nachlazení z „větru a horka“, které vyžaduje ostré, chladivé léky nebo přípravky na odstranění větru a horka.

Způsoby léčení dlouhodobě ucpaného nosu

Při léčbě chronické rýmy lékaři TČM předepisují léky na základě tělesné konstituce jedince a lokalizovaných příznaků v okolí nosní sliznice a nosní mandle, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků.

TČM předpokládá, že čchi a krev jsou základními látkami, které tvoří lidské tělo a udržují všechny jeho fyziologické aktivity. Jak čchi, tak krev cirkulují tělem, aby udržely rovnováhu a stabilitu různých tkání a orgánů. Když dojde k nerovnováze nebo nedostatku čchi a krve, může dojít k onemocnění nebo jiným komplikacím.

Kromě nadměrného výtoku z nosu a hyposmie mají lidé s chronickou rýmou často také příznaky bolesti hlavy, závratě, obstrukce nosu a ucpané uši. Obecně platí, že lidé s tímto onemocněním mohou užívat odvary pro povzbuzení sleziny a doplnění čchi.

TČM navíc věří, že dlouhodobé onemocnění povede ke stázi krve. Proto by lidé trpící chronickým ucpáním nosu, otokem nosních mandlí a špatnou mikrocirkulací měli užívat odvary na podporu krevního oběhu, odstranění krevní stáze a otevření otvorů.

Na léčení rýmy pomocí TČM je dobré, že nezpůsobuje únavu a letargii jako vedlejší účinek. Místo toho zlepší fyzické a duševní síly. Vzhledem k tomu, že chronická rýma je dlouhodobá, bude trvat nějakou dobu, než se zcela vyléčí. Pro zlepšení tělesné kondice a získání co největších přínosů je nutné užívat čínskou medicínu po určitou dobu.

Uvolnění ucpaného nosu stisknutím 2 bodů

Co byste měli dělat, když je váš nos v průběhu léčby stále ucpaný? Stisknutím dvou bodů kolem nosu dočasně zmírníte ucpaný nos.

Akupunktura
Akupunkturní bod Yingxiang kde se kříží s nosoretními vráskami. (The Epoch Times)

Stiskněte a promněte akupunkturní bod Yingxiang

Akupunkturní bod Yingxiang (čti jing-siang) se nachází poblíž středu vnějšího okraje nosu, kde se kříží s nosoretními vráskami. Stlačte a masírujte bod Yingxiang z obou stran prsty vždy po dobu dvou až tří minut.

Třete si strany nosu

Po masáži bodu Yingxiang ohněte svisle oba klouby palců obou rukou a dlaně ostatních čtyř prstů ohněte tak, aby vytvořily dutou pěst. Ohnutý ukazováček pevně přitiskněte k palci, aby pevně držel. Oběma dlaněmi po stranách prvního kloubu palce třete strany nosu nahoru a dolů, dokud se vám dýchání neuvolní.

Podle TČM má lidské tělo systém meridiánů pro přenos čchi a krve. „Akupunkturní bod“ je pojem jedinečný pro čínskou kulturu, který označuje místo s mnoha nervovými zakončeními a krevními cévami. Podle TČM jsou akupunkturní body rozmístěny ve vnitřních orgánech a meridiánech na povrchu těla. Jsou to místa, kde se spojuje čchi a krev, a jsou považována za body, kde se v těle shromažďuje energie. Lékaři TČM mohou léčit nemoci stimulací příslušných meridiánových bodů pomocí masáže, poklepů, akupunktury atd. 

Jak zabránit zhoršení ucpání nosu

Rýma a nosní alergie souvisí se životním stylem, takže ti, kdo jimi trpí, by měli zvážit, jak se jejich každodenní návyky podílejí na jejich symptomech. Zde jsou čtyři věci, které je třeba mít na paměti:

  • Studené nápoje konzumujte s mírou
  • Sladkosti jezte s mírou, protože ovlivňují metabolismus a zvyšují chronický zánět
  • Některé děti mají tendenci potit se do půl hodiny po usnutí. Pokud se tak stane a mokré oblečení zůstane beze změny, může dítě nastydnout. Nejlepší je nosit na spaní spodní prádlo odvádějící pot. Pak, i když se dítě během spánku zpotí, zůstane tělo suché.
  • Sledujte počasí. Když je chladno, používejte dostatečně teplou přikrývku. Děti jsou obzvláště náchylné k nachlazení, pokud ze sebe během spánku přikrývku odkopávají.

původního článku americké redakce deníku The Epoch Times přeložila Kateřina Kudláčková.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.