Restaurátor vyjel plošinou do výšky 16 metrů, zlatil sochu Panny Marie

  5:26
Z výšky 16 metrů se restaurátor Martin Parobek v pondělí pustil do oprav památkově chráněného Mariánského sloupu se sousoším na Horním náměstí ve Šternberku na Olomoucku. Bylo potřeba zacelit trhlinu na zeměkouli, na které stojí pozlacená socha Panny Marie z období baroka.

„Že má zeměkoule puklinu, jsme zjistili při průzkumu na podzim 2022. Bylo ji potřeba vyplnit pryskyřicí a vytmelit,“ uvedla Zuzana Vyjídáková z oddělení památkové péče šternberské radnice.

Prasklina je v místě, kde vypadl tmel, nově vyplněna epoxidovou pryskyřicí a vytmelena, aby do sochy nezatékalo. „Vydrolení tmelu na soše způsobily vibrace a otřesy od projíždějících aut v okolí sloupu,“ sdělil restaurátor Martin Parobek.

Restaurátor během pondělního tříhodinového zásahu z vysokozdvižné plošiny doplnil zlacení na soše. Zlato bylo doplněno v místech, kde se odlupuje nebo již chybí, aby se další zlacení neuvolňovalo od podkladu. Šlo o nalepení ryzího 24karátového plátkového zlata.

„O prasklině na zeměkouli byly zmínky již z předchozích oprav v osmdesátých letech minulého století,“ zmínila mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Při restaurování Ladislavem Werkmannem v letech 2003–2006 byla socha sejmuta a prasklina zajištěna vnitřními antikorozními čepy z nerezové oceli a trhliny na spodní straně zafixovány nerezovými svorkami, které jsou skryty v ložné ploše sochy.

Na zeměkouli se i v jiných místech nacházely drobné mikropraskliny. „Stav kamene bude vzhledem k trhlině a mikroprasklinám nutné průběžně sledovat alespoň jednou za tři roky z plošiny,“ upozornila Vyjídáková.