Jan Libíček zemřel během natáčení. Vypil zkažené mléko po Menšíkovi a zkolaboval

Herec Jan Libíček by ve čtvrtek oslavil 92. narozeniny. Před kamerou ztvárnil desítky nezapomenutelných filmových a seriálových rolí. Jeho život vyhasl předčasně, uprostřed natáčení komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Bylo mu pouhých 42 let. Jaké bylo jeho soukromí a jak na něj vzpomínají kolegové, kteří s ním pracovali?

Přestože Jan Libíček, rodák ze Zlína, trpěl od dětství nadváhou, protože velmi rád jedl, měl v sobě až neuvěřitelnou mrštnost. Závodně hrával házenou a věnoval se i akrobacii. Jeho rodinu postihla velká tragédie. Libíčkův otec zemřel na rakovinu a maminka během války při bombardování utrpěla psychický šok, z něhož se už nikdy nedostala. Pobývala v ústavech a svého syna mnohdy ani nepoznávala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutá smrt hereckého idolu 80. let Josefa Nedorosta. Napil se mléka, ochrnul a zemřel

V lásce příliš štěstí neměl. Byl stydlivý a se ženami to příliš neuměl. Největší problém pro něj bylo navazování kontaktu. Jeho vztahy byly spíše krátkodobého rázu a většinou končily tak, že ho každá opustila. Během studií si začal s temperamentní maďarskou zpěvačkou. „Slibovala mu, že když přijde na Štědrý večer, tak se o něj postará a perfektně mu uvaří, což se také stalo. Pak jsme se dozvěděli, že dotyčná dáma je zcela nepříčetná, protože Jenda spořádal perfektní večeři, popil si vína a četl jí až do rána Dobrého vojáka Švejka,“ uvedl v pořadu Nevyjasněná úmrtí Libíčkův spolužák z DAMU Václav Vymětal.

Nevlastní dcery miloval, jako by byly jeho

Osudovou lásku našel až těsně před svými třicátými narozeninami, když se zamiloval do půvabné Zdeny. Vzal si ji za manželku a s ní vyženil i dvě nevlastní dcery, ke kterým se choval jako k vlastním. Byl ukázkovým otcem i manželem.

Bohužel, jeho životospráva nebyla vzorná. Byl obrovský jedlík a neustále trpěl záchvaty hladu. „Jedl pořád, ale nejvíce v noci. Když po představení přišel domů, byl schopný vyjíst celou ledničku. V podstatě kdykoliv jsem ho viděl, pokaždé měl něco v puse. Honzíka je strašná škoda. Pokud by si hlídal zdraví, nezemřel by tak brzy,“ prozradil redaktorovi CNN Prima NEWS herec Jiří Krampol.

Týden před smrtí byl na pivu

Jan Libíček trpěl cukrovkou a selhávaly mu ledviny. Léčit se odmítal, neboť měl z doktorů až panický strach. Zemřel během natáčení komedie Jak utopit doktora Mráčka anebo Konec vodníků v Čechách, kde hrál vodníka Aloise. Tragická událost se stala těsně před scénou, kterou měl na Vltavě točit s Jaromírem Hanzlíkem. Na pramici upadl do bezvědomí a spadl do řeky. Když ho vytáhli na břeh, probral se.

Jakmile ale uviděl lékaře, dal se na útěk, při kterém znovu zkolaboval a už se neprobudil. Bylo mu pouhých dvaačtyřicet let. „Honza Libíček byl čistá duše, fantastický člověk. Poznal jsem ho díky jeho spolužákovi, herci Viktoru Maurerovi. V sedmdesátých letech jsme společně chodívali na takzvané herecké noční promítání. Začínalo to v jedenáct večer, tak jsme se vždycky předtím scházeli ještě na pivu. Ještě týden před jeho smrtí jsme tam spolu byli a žádné zdravotní problémy na něm nebyly znát. Byl v dobré náladě jako vždycky. Když zemřel, byl to pro mě šok,“ zavzpomínal pro CNN Prima NEWS Libíčkův kamarád, herec Jan Kuželka.

Smrt podle něj byla zbytečná. „Honza měl problémy s močením, s ledvinami. Nenechal se ale vycévkovat a na natáčení zkolaboval. Než ho sanitou dovezli do nemocnice, praskl mu močový měchýř a zemřel na celkovou sepsi. On měl panickou hrůzu z doktorů, to ho stálo život. Pokud by se léčil, mohl tu ještě být,“ míní Jan Kuželka.

Jaké byly jeho poslední chvíle?

Režisér Václav Vorlíček, který s Libíčkem točil poslední film, jeho smrt ve své knize Pane, vy jste vdova! popsal takto: „Libíček po Menšíkovi dopíjel jeho zkažené mléko v sáčku. On byl dost šetrný, asi si řekl, že to je škoda, tak mu ten pytlík vzal, sám z něj upíjel a už mu ho nedal. Pak najednou vstal, jako že chce někam jít, a najednou spadl po zádech do Vltavy. Měli jsme tam kaskadéry s motorovým člunem, ti k němu hned přispěchali a vytáhli ho z vody,“ líčil Vorlíček.

Popisoval, jak se ho pokoušeli křísit a jak hned přivolali záchranku. Jan se podle něj skutečně na chvilku probral. „Jenže jak nad sebou spatřil saniťáka v bílém plášti, propukla jeho panická hrůza, až přímo fobie z lékařů. Přestože utrpěl těžký kolaps, jak jsme se později dozvěděli, strach ho přiměl se z posledních sil zvednout a pokusil se utéct. Vyškubl se jim, ale udělal jen pár kroků, než zase v bezvědomí upadl. Naložili ho, ale cestou do špitálu zemřel,“ líčil Vorlíček. Libíčkovu roli po jeho smrti převzal herec Zdeněk Řehoř.

VIDEO: Úspěšná sbírka pro Martínka potěšila celebrity. Potkáme se na prolézačkách, vzkázala Leitgeb

Tagy: