https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-akci-podekuj-horam-budou-lide-v-beskydech-sbirat-odpadky-a-sazet-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při akci Poděkuj horám uklidilo v Beskydech téměř 2000 dobrovolníků 5,5 tuny odpadu Aktualizováno

28.9.2023 19:25 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř 2000 dobrovolníků se dnes v Beskydech zapojilo do tradiční akce Poděkuj horám. Ve čtyřech lokalitách uklidili z lesů a okolí silnic 5,5 tuny odpadu. Na svazích hory Stolová pak dalších 100 dobrovolníků vysadilo 1000 buků. ČTK to dnes za organizátory sdělila předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.
 

"Akce Poděkuj horám se konala na stanovištích v Čeladné, Frýdlantu nad Ostravicí, na Ondřejníku a Ostravici. Zapojili se do ní především rodiny s dětmi, mladí lidé, ale také školáci nebo skauti. Smyslem přitom nebyl jen samotný úklid. Dobrovolníci se především snažili poukázat na to, že mezi námi žijí lidé, kteří i v dnešní době odhazují odpady v přírodě a znečišťují tak životní prostředí," uvedla Piechowicz.

Novinkou akce bylo sázení stromů v lokalitě zasažené houbou václavkou a kůrovcem, kde dobrovolníci vysazovali buky. "I tato aktivita měla spíše symbolický charakter. Hlavním záměrem je poukázat na to, že jedním z důvodů rozšíření kůrovce jsou klimatické změny způsobující sucho. Právě nové stromy přitom dokážou eliminovat produkci skleníkových plynů a zpomalovat oteplování planety," řekla Piechowicz.

Akce se konala ve spolupráci s Biskupskými lesy a podporuje ji společnost Heimstaden, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. "Pro nás je důležité, že se do akce Poděkuj horám zapojily především skupinky mladých lidí, ale také maminky, které s sebou vzaly nejmenší děti. Věřím, že si zodpovědná nová generace i tímto vytváří pevný vztah k našemu regionu a v budoucnu zde budou tito mladí lidé tvořit lepší místo k životu," řekl generální ředitel společnosti Jan Rafaj.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

28.9.2023 12:08
To sazení stromku je komunisticky ,bolševicky přežitek a pozustatek minulého totalitního režimu,který dávno do naši demikratické společnosti nepatří.Vždyt soudruzi říkali-Zasad strom,postav dum,zplod syna.To už do dnešní doby nepatří....Podřež strom,zapal dum,dej se k LGBT.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.9.2023 21:42 Reaguje na karel krasensky
To platilo už dříve, za komunistů se v tom jenom pokračovalo - dnes to chybí..
Odpovědět

Viktor Šedivý

29.9.2023 17:32
Takže necelá tři kila na osobu.
No, jako dobrý, to jo - ale že by to bylo na oslavné články ... ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist