Antonín Dvořák: Kompletní klavírní tria

28. září 2023

Nové 2CD s celkem čtyřmi rozměrnými komorními skladbami, které s pianistou Borisem Giltburgem natočili dva členové souboru Pavel Haas Quartet – houslistka Veronika Jarůšková a violoncellista Peter Jarůšek. Hodnocení připravil Petr Veber.

(…) Pro interprety jsou Dvořákovy Dumky navzdory své posluchačské lehkosti dílem přednesově náročným. Nejen kvůli principu kontrastnosti, ale i proto, že by se z nich ani v nejživějším tempu neměla vytratit základní melancholická nálada. Tak jak je hrají Veronika Jarůšková a Peter Jarůšek z Haasova kvarteta se svým uměleckým partnerem, izraelským pianistou Borisem Giltburgem? V krásné rovnováze klasické uměřenosti, překlenuté však tichou roztančeností, uvolněnou spontaneitou a jemným úsměvem, bravurně i s lyrickými pozastaveními a častější zádumčivostí dovedenou do kouzelných detailů. Hrají jemně. Ale zároveň výrazně zřetelně. Místy dokonce přece jen, jako i u předchozích tří starších trií na nahrávce, s vyhrocenější, energičtější a ráznější artikulací i dynamikou – jak u smyčcových nástrojů, tak u klavíru, u něj vesměs se střídmou, až asketickou pedalizací. Domácká pohoda a líbeznost je u nich až na druhém místě. Nový komplet Dvořákových trií dostal moderní a osobitou podobu. A se jmény zúčastněných interpretů má i doširoka otevřené dveře do světa. (…)

Spustit audio

Související

  • Sergej Rachmaninov: Klavírní koncerty

    Nová album pianisty Lukáše Vondráčka, Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a dirigenta Tomáše Braunera. Hodnocení připravil Petr Veber. 

  • Johannes Brahms: Symfonie

    Komplet všech čtyř symfonií Johannesa Brahmse, který postupně natočil s Orchestrem lipského Gewandhausu jeho někdejší šéfdirigent Herbert Blomstedt. 

  • Bohuslav Martinů

    SOČR v čele s šéfdirigentem Petrem Popelkou, houslistou Josefem Špačkem a klavíristou Miroslavem Sekerou nahráli pro vydavatelství Supraphon díla Bohuslava Martinů.