Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Díky štědrému dárci má krnovská nemocnice moderní kyslíkové koncentrátory

Krnov |

Krnovská nemocnice získala dva nové moderní modely těchto přístrojů, které nahradí dosavadní problematický transport s nutností manipulace s kyslíkovými lahvemi.

Kyslíkové koncentrátory neboli oxygenátory – přístroje, které neustálým přísunem koncentrovaného kyslíku pomáhají pacientům s chronickou plicní nemocí, alergikům a dalším, kteří jsou ohroženi nedostatečnou hladinou kyslíku v krvi. 

Prvním, kdo nový oxygenátor vyzkoušel, byl osmasedmdesátiletý František Vrána z Mikulovic. Ze své zajímavé a extrémně náročné práce báňského záchranáře si odnesl nejen spoustu vzpomínek, ale také doživotní zdravotní potíže. 

František Vrána, pacient: "Dělal jsem na šachtě 21 let a 265 dní, přesně. A celou tu dobu vlastně v tom nejhorším – kam nemohli havíři, tam jsme šli my. Nedostatkem kyslíku v krvi trpím už od 80. let, na kyslík musím být připojený neustále, bez něho se už neobejdu. Cítil jsem se poslední dobou docela dobře, ale ta letní horka mi dala pořádně zabrat a zase se to zhoršilo. Do toho přišla cukrovka a taky problémy ve spánku, někdy ‚vypnu‘ i na víc jak minutu."

Právě inhalace vzduchu obohaceného o koncentrovaný kyslík pomáhá pacientům s podobnými potížemi. Malý přenosný přístroj nezabere mnoho místa, ale jeho pomoc je neocenitelná. 

Marie Žaloudíková, náměstkyně pro léčebnou péči SZZ Krnov: "Přístroj je dobrou zprávou zejména pro pacienty s těžkým onemocněním plic a srdce, jejichž léčba kyslíkem nemůže být přerušena ani po dobu převozu sanitním vozem. Nové vybavení sanitek využijí pacienti jak při převozu po ukončení hospitalizace do domácí péče, tak ti, jejichž zdravotní stav naopak hospitalizaci vyžaduje. Poslouží ale také těm, kteří jedou na ambulantní vyšetření. V minulosti se takové cesty realizovaly v sanitním voze, ve kterém byla umístěna tlaková láhev s kyslíkem. To už ale z důvodu bezpečnosti neumožňují nejnovější nařízení. Oxygenátor je malý, skladný, snadno se s ním manipuluje, velmi komfortní je i fungování na vnitřní baterie, bez nutnosti připojení ke zdroji elektrického proudu. V obsluze přístroje byly zaškoleny všechny posádky sanitek krnovské nemocnice, může být proto dle potřeby použit v kterémkoli voze."

František Vrána absolvoval sanitkou krnovské nemocnice 80 km dlouhou cestu do Olomouce, kde jej čeká řada specializovaných vyšetření.

František Vrána, pacient: "Byla to pohodlná cesta. Doma mám klasický velký přístroj, se kterým ani nepohnu, tady jsem na cestu dostal jen takový malý batoh, který je pohodlnější a přitom výkonnější. Dřív byla jakákoli cesta problém, teď je to brnkačka.“ 
Ladislav Václavec, ředitel krnovské nemocnice: "Když nás v létě oslavila společnost Zeveta, že nám stejně jako v předchozích letech poskytne finanční dar, rozhodli jsme, že za peníze pořídíme oxygenátory, jež jsou nesmírně důležité při převozu pacientů, kteří potřebují kyslíkovou podporu. Roční rozpočet nemocnice přesahuje miliardu korun. Díky významné podpoře našeho zřizovatele, Moravskoslezského kraje, a úspěšnému získávání financí z různých dotačních titulů se nám daří rozvíjet jednotlivá pracoviště nemocnice při vyrovnaném rozpočtu. Přesto si podobných darů vážíme a vnímáme je jako krásné lidské gesto směrem k pacientům."
Nahlásit chybu


K tématu

Zkušená porodní asistentka radí budoucím maminkám z Rýmařovska

23. července 2023 14:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Co vše se stane během devíti měsíců těhotenství? Jak se v těhotenství stravovat a cvičit? Co čekat u porodu? Na tyto i další otázky odpovídá na pravidelných setkáních s budoucími rodiči z Rýmařovska zkušená porodní asistentka krnovské porodnice Blanka Lunerová.

Krnovská porodnice připravila přednášky pro nastávající rodiče

5. listopadu 2023 13:05 | Bruntál | Jiří Cileček

Každou středu se mohou nastávající maminky i tatínkové z Bruntálska dozvědět mnoho zajímavého a užitečného o těhotenství a porodu. Od středy 8. listopadu začíná v Bruntále Škola rodičů, tedy kurz pro budoucí rodiče.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Akce Ukliďme Česko se v Bruntále setkala se zájmem účastníků i přes chladné a deštivé počasí

Včera 15:31 | Bruntál | Karel Soukop

I přes nepříznivé dubnové počasí proběhla v Bruntále každoroční akce Ukliďme Česko. Účastnili se jí jednotlivci, malé kolektivy i skupiny ze škol a jiných organizací. Na stanovištích po celém městě dostali vybavení a vybrali si lokalitu, kterou půjdou uklízet.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Díky štědrému dárci má krnovská nemocnice moderní kyslíkové koncentrátory
Vydáno 28. září 2023 9:59, Krnov, Libor Běčák
Krnovská nemocnice získala dva nové moderní modely těchto přístrojů, které nahradí dosavadní problematický transport s nutností manipulace s kyslíkovými lahvemi.

František Vrána byl prvním pacientem, který absolvoval převoz sanitním vozem vybaveným moderním oxygenátorem. Zdroj: SZZ Krnov

Kyslíkové koncentrátory neboli oxygenátory – přístroje, které neustálým přísunem koncentrovaného kyslíku pomáhají pacientům s chronickou plicní nemocí, alergikům a dalším, kteří jsou ohroženi nedostatečnou hladinou kyslíku v krvi. 

Prvním, kdo nový oxygenátor vyzkoušel, byl osmasedmdesátiletý František Vrána z Mikulovic. Ze své zajímavé a extrémně náročné práce báňského záchranáře si odnesl nejen spoustu vzpomínek, ale také doživotní zdravotní potíže. 

František Vrána, pacient: "Dělal jsem na šachtě 21 let a 265 dní, přesně. A celou tu dobu vlastně v tom nejhorším – kam nemohli havíři, tam jsme šli my. Nedostatkem kyslíku v krvi trpím už od 80. let, na kyslík musím být připojený neustále, bez něho se už neobejdu. Cítil jsem se poslední dobou docela dobře, ale ta letní horka mi dala pořádně zabrat a zase se to zhoršilo. Do toho přišla cukrovka a taky problémy ve spánku, někdy ‚vypnu‘ i na víc jak minutu."

Právě inhalace vzduchu obohaceného o koncentrovaný kyslík pomáhá pacientům s podobnými potížemi. Malý přenosný přístroj nezabere mnoho místa, ale jeho pomoc je neocenitelná. 

Marie Žaloudíková, náměstkyně pro léčebnou péči SZZ Krnov: "Přístroj je dobrou zprávou zejména pro pacienty s těžkým onemocněním plic a srdce, jejichž léčba kyslíkem nemůže být přerušena ani po dobu převozu sanitním vozem. Nové vybavení sanitek využijí pacienti jak při převozu po ukončení hospitalizace do domácí péče, tak ti, jejichž zdravotní stav naopak hospitalizaci vyžaduje. Poslouží ale také těm, kteří jedou na ambulantní vyšetření. V minulosti se takové cesty realizovaly v sanitním voze, ve kterém byla umístěna tlaková láhev s kyslíkem. To už ale z důvodu bezpečnosti neumožňují nejnovější nařízení. Oxygenátor je malý, skladný, snadno se s ním manipuluje, velmi komfortní je i fungování na vnitřní baterie, bez nutnosti připojení ke zdroji elektrického proudu. V obsluze přístroje byly zaškoleny všechny posádky sanitek krnovské nemocnice, může být proto dle potřeby použit v kterémkoli voze."

František Vrána absolvoval sanitkou krnovské nemocnice 80 km dlouhou cestu do Olomouce, kde jej čeká řada specializovaných vyšetření.

František Vrána, pacient: "Byla to pohodlná cesta. Doma mám klasický velký přístroj, se kterým ani nepohnu, tady jsem na cestu dostal jen takový malý batoh, který je pohodlnější a přitom výkonnější. Dřív byla jakákoli cesta problém, teď je to brnkačka.“ 
Ladislav Václavec, ředitel krnovské nemocnice: "Když nás v létě oslavila společnost Zeveta, že nám stejně jako v předchozích letech poskytne finanční dar, rozhodli jsme, že za peníze pořídíme oxygenátory, jež jsou nesmírně důležité při převozu pacientů, kteří potřebují kyslíkovou podporu. Roční rozpočet nemocnice přesahuje miliardu korun. Díky významné podpoře našeho zřizovatele, Moravskoslezského kraje, a úspěšnému získávání financí z různých dotačních titulů se nám daří rozvíjet jednotlivá pracoviště nemocnice při vyrovnaném rozpočtu. Přesto si podobných darů vážíme a vnímáme je jako krásné lidské gesto směrem k pacientům."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/krnov/11000039342/diky-stedremu-darci-ma-krnovska-nemocnice-moderni-kyslikove-koncentratory