Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proti F-35 nic nemám, dokonce mezi nimi mám spoustu přátel, ale…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Volné dílo - U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen

Letka čtyř letounů F-35

Tak by se daly shrnout reakce opozičních politiků, tedy alespoň ze strany ANO. Ti jsou totiž rádi, že nákup odklepl kabinet Petra Fialy a nemusí ho tak obhajovat sami.

Článek

Je to dobrý, nemuseli jsme to udělat my

To by mohlo být motto hnutí ANO od prosince 2021, kdy předali moc nově sestavené vládě Petra Fialy. Často totiž kroky vlády kritizují, občas trochu zaobstruují, ale ve výsledku respektují složení Parlamentu a svoji energii tak koncentrují zejména do médií, ať už těch tradičních nebo sociálních.

Důvod je jednoduchý, vláda Petra Fialy je nucena dělat i některé nepopulární kroky a hnutí ANO náramně vyhovuje, že je nemusí dělat oni. A ne že by za řadu problémů nebylo hnutí ANO zodpovědné, ale některé resty se s námi táhnou již od devadesátých let (například důchodová reforma) a můžeme za ně poděkovat ještě Klausovi se Zemanem. To samozřejmě neznamená, že současná vláda neudělala žádný kiks. Ale nákup moderního letectva bych zařadil mezi úspěchy.

Reakce na oznámení nákupu letounů F-35 se na straně ANO různí, ale typická kritika se dá zkondenzovat na „opozice neměla možnost diskuze“, „je to drahý v době kdy šetříme“ a „nejednali jste s výrobci srovnatelných strojů“. Podívejme se na oba případy.

Opozice neměla možnost diskuze. To tvrdí například Alena Schillerová, řadová místopředsedkyně hnutí ANO a bývalá ministryně financí. Tvrzení však trochu kulhá, protože paní Schillerová byla osobně pozvána na Generální štáb spolu s Karlem Havlíčkem, Andrejem Babišem a Lubomírem Metnarem. Termín i čas byl účastníky ze strany opozice odsouhlasen, nicméně na schůzku nakonec poslali z původní sestavy pouze Lubomíra Metnara, který byl doplněn dvojicí Romana Kubíčka s Pavlem Růžičkou. Je otázkou jestli tohle byla jediná možnost řádné diskuze a nebo jestli jich bylo více a hnutí ANO je využívalo podobně efektivně jako tuto schůzku.

Je to drahý v době, kdy šetříme. Tento argument si vylosoval Karel Havlíček, první místopředseda hnutí ANO a bývalý dvojministr dopravy a průmyslu a obchodu. Ano, F-35 nejsou nejlevnější. Kvalitní výrobky bývají drahé, i když v konečném důsledku to zase tak závratné není. A měli bychom si také připomenout závazky k našim spojencům v NATO - jmenovitě vynakládání 2 % HDP na obranu. V době, kdy proti Ukrajině vede útočnou válku Ruská federace, která na území ČR provedla teroristický útok, označuje nás za nepřátelskou zemi a její představitelé otevřeně prohlašují, že by ČR měla být opět ve východním bloku (což by nutně znamenalo vojenskou invazi), tak v této době bychom mohli být rádi, že náš závazek chceme plnit a to dokonce i smysluplně dle požadavků armády a ne nákupy náhodných věcí.

Nejednali jste s výrobci srovnatelných strojů. A tady si udělá čárku do tabulky již zmíněný Lubomír Metnar. Absence jednání s výrobci srovnatelných strojů se dá objasnit velmi jednoduše - za předpokladu, že nechceme najednou začít brát vojenské stroje od Ruska nebo Číny, tak srovnatelné stroje nikdo nevyrábí.

Rusko má svoje Su-57, které jsou tak skvělé, že je zatím neměli odvahu nasadit do své útočné války na Ukrajině. Dále vyvíjejí Su-75, což v tuto chvíli nejspíš bude mrtvý projekt a u prototypu z lepenky už zůstane navždy.

Čína má J-20 a vyvíjí J-31 (také známý jako FC-31). J-20 používá pouze právě Čína a nevypadá, že by se svůj letoun snažila prodávat někam dále, nehledě na to, že nakupovat výzbroj z Číny vzhledem k geopolitickému uspořádání světa není úplně nejlepší nápad.

No a pak zbývá indická AMCA, turecký Kaan a jihokorejská KF-21. Tyto stroje mají jednu malou vadu - zatím nejsou dokončeny. Nejblíže k sériové výrobě má KF-21, u kterého je navíc otázkou, jestli bude skutečně letounem páté generace.

A co zbytek opozice?

Když se podívám na stránku Tomia Okumury (SPD), dlouhodobě vystupuje proti nákupu letounů F-35 a preferuje Gripeny. V roce 2013 Tomiovi imponovala silná letecká flotila, zdá se ovšem. Tehdy se samozřejmě hovořilo o prodloužení pronájmu Gripenů, Tomio by je nejraději koupil a zdá se, že tento názor nezměnil ani po 10 letech.

Lubomír Zaorálek (SOCDEM, dříve známá jako ČSSD) se neobtěžoval si zjistit ani datum dodání letounů F-35 před tweetováním nesouhlasného stanoviska. Předseda strany Michal Šmarda volil opatrnější tón, uznal že rozhodnutí vlády může být „docela dobře“ správné.

Kateřina Konečná (KSČM) sdílí myšlenku, že F-35 kupujeme kvůli tomu, aby Petr Fiala mohl do Bílého domu. K tomu připojila render jakési dvoumotorové stíhačky, která velmi nápadně připomíná design stíhaček od ruského Suchoje, což je vzhledem k její politické orientaci zajímavou volbou.

Scéna na sociálních sítích, kterou nazývám proruskou, je od nedávného vyjádření generála Koudelky o zachycení placené ruské propagandy pozoruhodně tichá, ovšem i tak se někteří rozhodli vyjádřit k tématu nákupu F-35. Lukáš Pollert (lékař) kritizuje spekulativní cenu provozu stíhaček, v čemž se přesně shoduje s Petrem Markvartem (agent StB v důchodu). Martin Chmela si stěžuje na poruchovost (zapoměl dodat, že při špatné údržbě). Vidlák (blogger) předpovídá nedostatek peněz na provoz letounů a anonymní účty pak obecně alternují mezi zmíněnými narativy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám