Novinky a názory / zprávy

To nejlepší z Krkonoš. Obyčejné horské domy i vchod do pevnosti jsou mezi vítězi Krkonošské ceny za architekturu

Boudička. Nenápadný dům, který sluší horské krajině Foto: A1architects

Druhý ročník regionální soutěže Krkonošská cena za architekturu zná své vítěze. Hlavní cenu získala nenápadná stavba, nouzový východ pevnosti Stachelberg. Ceny za speciální počiny byly předány Náplavce a náměstí Míru ve Vrchlabí, další pak souboru staveb s názvem Současný krkonošský dům.

EARCH.CZ / Krkonošská cena za architekturu , 28. 9. 2023

Do finále druhého ročníku Krkonošské ceny za architekturu postoupilo sedm přihlášených prací. Po osobní prohlídce všech letošních finalistů se porota rozhodla udělit hlavní cenu, dále pak speciální cenu za počin ve veřejném prostoru a ocenění pro soubor staveb s názvem Současný krkonošský dům. Ocenění získávají jak autoři děl, architekti a krajináři, tak i investoři.

Foto: Nouzový východ Stachelberg v Babí u Trutnova ocenila porota především za spojení architektury s krajinným a historickým kontextem

Hlavní cena Krkonošské ceny za architekturu 2023 byla udělena objektu nouzového východu T-S 72 Stachelberg v Babí u Trutnova, za jehož návrhem stojí Benedikt Markel a Tomáš Hradečný z ateliéru IXA. Porota jednohlasně ocenila právě tuto stavbu, výjimečně spojující architekturu, umění a současně reflektující krajinný a historický kontext. Objekt situovaný v místě původního nerealizovaného srubu v rámci pevnosti Stachelberg, je vstupním objektem respektive únikovým východem z podzemí budoucího návštěvnického centra. „Stavba je velmi citlivě zasazena do krajinného kontextu, její konstrukční řešení je šetrné k historickým základům objektu. Syrové materiálové pojetí beton-ocelové (cortenové) konstrukce silně evokuje historický moment a roli československého opevnění,“ popsala Ing. Jitka Tomsová, členka poroty.

Počinem v oblasti práce s veřejným prostorem se stala Náplavka a náměstí Míru ve Vrchlabí od Ateliéru L. Úpravami Náměstí Míru a části nábřeží s náplavkou se Vrchlabí přihlásilo k cílené péči o klíčové veřejné prostory. Obě prostranství se tak opět stala základními kameny v mozaice obrazu města. Důvody pro ocenění uvedl člen poroty Ing. arch. Jaroslav Wertig: „Náměstí se podařilo znovu akcentovat jako těžiště místní komunity, smířit ho s hlavním dopravním průtahem ve prospěch pěšího uživatele. Podařilo se odbourat zastaralé prvky manipulace pěšími ve prospěch jejich svobodného užívání náměstí. Vybudováním náplavky se pak ve městě znovu zpřítomnila řeka, které mu dala jméno a identitu. Je snad signifikantnější místo ve Vrchlabí, kde se dá sestoupit k Labi, dotknout se jeho hladiny, posadit se u ní, smočit se, zasnít se?“

Foto: Náplavka a náměstí Míru od ateliéru L získala ocenění za počin v oblasti práce s veřejným prostorem

Cenu za speciální počin získaly také tři současné krkonošské rodinné domy soukromých investorů. „Každá stavba je jiná, každá odráží svého stavebníka. Společným jmenovatelem pro všechny tři je přitom pokora k horám, stavění z přírodních materiálů a hledání inovace,“ popsal cenu pro soubor rodinných domů předseda poroty Ing. arch. Jiří Opočenský.

Ceny si převzaly Dům na horách navržený ateliérem Bíza architekti, Boudička v Peci pod Sněžkou a šindelový dům na Tippeltových boudách, oba s podpisem ateliéru A1.  U Domu na horách porota ocenila velkorysost prosklené roubené stavby, která svým měřítkem navazuje na tradiční chalupy obce Strážné. Dvojice obytného domu a wellness tvoří harmonickou kompozici a definuje na pozemku chráněný prostor zahrady.

Dům Boudička v Peci pod Sněžkou byl oceněný za neokázalost a vynalézavost. Obytný prostor se obtáčí kolem kachlové pece a stoupá do podkroví. Členové rodiny i návštěvy tu mají připravené spaní na míru. Děti se ocitly v říši divů.

Šindelový dům na Tippeltových boudách ve Velké Úpě vyrostl na místě původní chalupy. Lze ho jen těžko zařadit do času i místa. Stavba pokrytá šindelem v sobě nese dialog současnosti a historie, a také japonské kultury a krkonošského stavění. Zvenku střídmý dům překvapuje uvnitř množstvím promyšleného detailu. Lehce eklektická až snová směs kultur a nápadů hladí po duši.

Minulý týden proběhlo v prostorách industriální památky Pivovaru Kluge v Rudníku vyhlášení druhého ročníku Krkonošské ceny za architekturu. „Spolu s porotci jsme se snažili plynule navázat na loňský pilotní ročník soutěže, jejímž cílem je ocenit kvalitní architektonické počiny v rámci regionu MAS Krkonoše a přinést do tohoto prostředí fenomén sousedského přístupu běžný zejména v zemích západní Evropy. Naším cílem je ale propojit zástupce zdejších samospráv s odborníky a ukázat jim cestu, jak rozvíjet obce a města,“ uvedl Ing. arch. Josef Smutný, organizátor a otec myšlenky Krkonošské ceny za architekturu.

I druhý ročník Krkonošské ceny za architekturu potvrdil kvalitu stavební kultury v regionu MAS Krkonoše. „Jsme si vědomi, že veřejnosti ukazujeme to nejlepší, co v našem regionu bylo v uplynulých 5 letech realizováno. Rádi bychom všechny investory motivovali ke spolupráci s odborníky a k tomu, aby nepodceňovali kvalitu jimi plánovaných projektů ani jejich přípravu,“ potvrdila důležitost smysluplného plánování územního rozvoje Kateřina Fejglová, manažerka MAS Krkonoše, která je spolupořadatelem Krkonošské ceny za architekturu.

Foto: Dům na horách - prosklená roubenka od Bíza architekti

Druhý ročník Krkonošské ceny za architekturu se uskutečnil i díky hlavnímu partnerovi Nadačnímu fondu Škoda Auto, který ocenění podpořil v grantové výzvě Nové vize pro kulturu. „Nadační fond Škoda Auto dlouhodobě podporuje rozvoj veřejného prostoru. Jeho přirozenou součástí je kvalitní architektura zlepšující život obyvatel po estetické i praktické stránce, respektující okolí, ale také probouzející dialog. A diskuze je kvasem, který dělá regiony živými a posouvá je kupředu. Proto i ve druhém ročníku podporujeme Krkonošskou cenu za architekturu. Jde o skvělou platformu, kde se setkávají odborníci s veřejností a která pomáhá definovat, jak vlastně chceme, aby veřejný prostor v regionech vypadal. Jsem rád, že se na řešení této otázky můžeme s naším nadačním fondem podílet,“ říká Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu Škoda Auto.

Dalšími partnery 2. ročníku Krkonošské ceny za architekturu byli Česká komora architektů, Královéhradecký kraj, Kámen Pečky, Aparthotel Svatý Vavřinec a vinařství Švásta a Kadlec. Akce se konala pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje, Mgr. Martina Červíčka a pod záštitou ředitele KRNAPu, PhDr. Robina Bohnische.

Všechny finálové soutěžní počiny budou k vidění v rámci putovní výstavy zahájené v rámci slavnostního večera. První destinací je samotný Pivovar Rudník, kde jsou fota a vizualizace finalistů vystaveny do konce října, další destinace výstavy budou k dispozici na webu soutěže www.kcza.cz.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři