Cítila jsem se jako Hermiona. Jak se studuje na Oxfordu nebo NYU?

28. září 2023

Jak vypadá studium na prestižních zahraničních školách jako Oxford nebo New York University? Studovna se tentokrát přemístila na Edufestival, kde si moderátorka Aneta Štokrová v panelové diskuzi povídala s Marií Poláškovou, která studovala psychologii na Oxfordu, Bárou Cihlovou, která se na Oxfordu věnuje biochemii a Tomášem Horváthem, ten zase vystudoval finance na NYU.

„Zamiloval jsem si to město,“ jmenuje Tomáš jeden z důvodů, proč se rozhodl pro studium na New York University. „Biochemie je specifický předmět a já jsem už od patnácti věděla, že tohle chci přesně dělat,“ říká Bára, která si Oxford vybrala kvůli konkrétnímu studijnímu programu. „Ta výuka se liší od ostatních univerzit,“ přibližuje Bára a dodává, že probíhá i ve skupinách tří nebo čtyř studentů a je hodně individuální. Marie studovala nejdřív bakaláře v Durhamu „Na Oxford jsem šla už cíleně za magisterským programem. Věděla jsem, že chci být součástí jedné laboratoře a načerpat tam něco, co budu moct zužitkovat v Česku,“ říká Marie. V současnosti pracuje v Národním ústavu duševního zdraví.

Čtěte také

„Cítila jsem se trochu jako Hermiona,“ vzpomíná Marie. „Kolej byla naším domečkem, kde jsme bydleli a měli kamarády. Za kolej jsme taky hráli různé sporty, měli jsme tam mezikolejní zápasy,“ říká. „Je to dost podobný Harry Potterovi,“ potvrzuje i Bára. „Máme formální večeře, kam musíte jít v hábitu, je to jídlo o několika chodech a vždycky je tam nějaká tématika,“ říká Bára a dodává, že její oblíbený zážitek je vánoční večeře, kde se také zpívá. „Je to obrovská univerzita, ale každý tam má nějakou svojí malou komunitu na koleji,“ shrnuje. „V Americe je to trochu jiné, nemáme přímo koleje ale řecké spolky a bratrstva a sesterstva jako ve filmech. Člověk má takovou menší rodinu mezi tisíce lidma,” říká Tomáš.

Na co by se uchazeči měli podle panelistů zaměřit? Kromě dobrých známek je podle všech výhodou uvést v motivačním dopise i zajímavé mimoškolní aktivity. „Je to o tom vědět, jak ty přihlášky mají vypadat,“ říká Tomáš a všichni se shodují, že je užitečné obrátit se na studenty, kteří už zkušenosti s danou univerzitou mají. „Zkusit to, sebrat všechnu odvahu a udělat ten první krok. To nejhorší, co se může stát je, že to nevyjde,“ dodává Marie.

Jaké jsou přijímačky na Oxford nebo NYU? Pusťte si část záznamu debaty z Edufestivalu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.