InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obnovenou kapličku v Jindřichově Hradci probošt zasvětil sv. Václavu

JINDŘICHŮV HRADEC - U příležitosti Dne české státnosti požehnal ve čtvrtek 28. září obnovené kapličce v Jindřichově Hradci probošt Ivo Prokop, který ji zasvětil svatému Václavu. Kaplička byla dlouhé roky v žalostném stavu a opravit se ji podařilo díky štědrému dárci. V rámci obnovy se odstranily náletové a přerostlé dřeviny, památka dostala novou fasádu i střechu a vnitřek zdobí obraz českého patrona na koni.

„Je to kaplička, která na výjezdu z Jindřichova Hradce směrem na Pelhřimov stojí už několik staletí. Člověk tudy odchází z města, vydává se do světa. Ale současně je to i místo na začátku města, takže vítá všechny, kteří přicházejí s dobrými úmysly. Byla už poměrně zapomenutá, zarostlá a teprve dnes ji tu vidíme v plné kráse ozdobenou novým obrazem svatého Václava. Právě jemu je už teď zasvěcena. Pokud si dobře pamatuji, tak dříve v ní býval pouze jednoduchý kříž," uvedl probošt Ivo Prokop a připomněl i událost z roku 1947.

„Tehdy tu byla veliká sláva, šlo o výročí mučednictví svatého Vojtěcha a současně i o poděkování za konec druhé světové války, za překonání všech hrůz, které se tehdy děly. Po celých Čechách v té době putovala lebka svatého Václava, lidé se scházeli v kostelích a s velikou vděčností děkovali všem českým patronům za to, co se podařilo překonat," dodal probošt.

Ještě nedávno byla kaplička zarostlá a málokdo si jí všimnul. „O její obnovení se zasloužila rodina Tomáše Blábolila, která ji dala celou do pořádku včetně obrazu uvnitř. Městskou kasu to tedy nestálo ani korunu. Nápad na její opravu původně dostal Ladislav Holický, který se spojil s panem proboštem a začali se společně o tuto kapličku zajímat," připomněl starosta Jindřichova Hradce s tím, že sakrálních staveb na zemí města je poměrně dost. Některé se postupně obnovují, některé by si lepší péči zasloužily.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace