Mistry v knock-out sprintu Král a Čechová

28.9.2023 Petr Klimpl

Mistry v knock-out sprintu Král a Čechová

Premiérové Mistrovství ČR v knock-out sprintu proběhlo ve sváteční čtvrtek v Písku. Mistry se stali Tereza Čechová a Vojtěch Král.

Pořadatelé (Orientační sporty Písek) přivítali v centru závodu v areálu plaveckého stadionu Písek přes 60 žen a téměř 120 mužů, kteří bojovali v centru města Písek o mistrovské medaile. Tratě postavil Daniel Wolf pod dohledem duše celého závodu Radima Hoška (hlavní rozhodčí). Mapy připravil Jan Drbal v historickém centru města, kde byla bloková i roztroušená zástavba, hradby, školní areály, dvorky a parky; z 90 % se běželo na zpevněném povrchu - historická dlažba a asfalt.

Kvalifikace

Program začal kvalifikací - intervalově startované tři kvalifikační rozběhy, do semifinále postoupilo z každého rozběhu šest nejrychlejších (celkem 18 závodníků/závodnic). Postoupili většinou favorité, do dalších bojů se ale neprobojovali někteří reprezentanti - v ženách zůstala těsně za postupem Barbora Matějková, v mužích se mezi postupující neprobojovali Jakub Chaloupský a Martin Roudný (tomu by čas stačil, ale vynechal v parku dvě kontroly). Jednotlivé rozběhy vyhráli Jana Peterová, Tereza Čechová a Tereza Janošíková, resp. Jonáš Hubáček, Tomáš Křivda a Jakub Glonek.

Semifinále

Následovalo semifinále - 3 semifinálové rozběhy s hromadným startem, bojovalo se o první dvě místa, která zaručovala postup do šestičlenného finále. Byla použita dělící metoda self-choice (závodník si vybral za 20 sekund v poslední minutě před samotným startem jednu ze tří různých variant trati; tratě se lišily pouze v určité pasáži). A boje byly opravdu velmi tuhé, došlo k několika překvapením. V ženách v první semifinálpvé  skupině vyhrála Jana Peterovou před Janou Pekařovou, těsně za postupem zůstala Nikola Zlámalová. V druhé semifinálové skupině byly nejlepší Tereza Čechová a Tereza Korpasová, z třetího místa nepostoupila dorostenka Michaela Srbová. Třetí skupina byla nejrychlejší a došlo zde k velkému překvapení, pro postup si doběhly juniorka Ema Černá a Lucie Semíková, až třetí doběhla do cíle největší favoritka Tereza Janošíková. Pak nastoupili do semifinálových bojů muži. V prvním semifinále vybojovali postup dost překvapivě Jáchym Coufal a podle očekávání Jonáš Hubáček, třetí doběhl Lukáš Richtr. V druhé skupině běželi dva největší favorité, Vojtěch Král a Tomáš Křivda s přehledem postoupili, třetí Ondřej Metelka doběhl s větší ztrátou. A k velkému překvapení došlo ve třetím semifinále, dost překvapivě vyhrál Pavel Brlica před Danielem Vandasem, do finále se neprobojoval Jakub Glonek, který doběhl s desetisekundovou ztrátou.

Finále

Šestičlenné finále mělo opět hromadný start (hromadný start), nebyla použita žádná větvící metoda. Tratě ale byly postaveny s řadou voleb. To třeba rozhodlo v závodě žen hned při postupu na první kontrolu, kterou nejlépe zvolila Tereza Čechová (KAM) a vybojovaný náskok udržela až do cíle. S minimální ztrátou za ní doběhla na druhé příčce Jana Pekařová (TUR), třetí místo obsadila juniorka Ema Černá (TAP), další místa obsadily Lucie Semíková (KAM), Jana Peterová (LPU) a Tereza Korpasová (TBM). Vítězem v mužském závodě se stal Vojtěch Král (SSU), který byl v cíli o 4 sekundy dříve než druhý Tomáš Křivda (CHC), kterému tím skončila dlouhá domácí neporazitelnost, těsně za ním skončil třetí Jonáš Hubáček (LCE). S větší ztrátou doběhli další finalisté v pořadí Daniel Vandas (PHK), Jáchym Coufal (ZBM) a Pavel Brlica (ZBM).

Ženy:
1. Tereza Čechová       OK Kamenice
2. Jana Pekařová        OOB TJ Turnov            +?0:02
3. Ema Černá            KOB Tretra Praha         +?0:13
4. Lucie Semíková       OK Kamenice              +?0:18
5. Jana Peterová        OK Lokomotiva Pardubice  +?0:24
6. Tereza Korpasová     KOS TJ Tesla Brno        +?0:43

Muži:
1. Vojtěch Král         SK Severka Šumperk
2. Tomáš Křivda         K.O.B. Choceň            +?0:04
3. Jonáš Hubáček        OOB TJ Slovan Luhačovice +?0:05
4. Daniel Vandas        OK 99 Hradec Králové     +?0:28
5. Jáchym Coufal        SK Brno Žabovřesky       +?0:33
6. Pavel Brlica         SK Brno Žabovřesky       +?1:01

Ti, kteří nepostoupili do semifinále, si mohli na konci celého programu ještě tzv. nižší finálové skupiny (s intervalovým startem).

Web závodu najdete zde.


« zpět