Pět oblastních závodů

28.9.2023 Petr Klimpl

Pět oblastních závodů

Ve čtvrtek bylo vedle M ČR v KO sprintu připraveno i pět oblastních závodů v orientačním běhu.

Krátkou trať žebříčku Pražské a Středočeské oblasti uspořádal v Želízech Sportovní klub Praga. Téměř 900 závodníků čekala mapa, kterou připravili Jan Drbal, Petr Matula a Zdeněk Sokolář. Tratě postavil Jan Flašar ve smíšeném lese s dobrou průběžností, kde byla náhorní plošina s jedním hlubokým údolím lemovaná prudkými svahy s pískovcovými skalami. V ženách zvítězila Tereza Odehnalová (ZBM) s minutovým náskokem před Kamilou Gregorovou (SJH), třetí Silvie Hojná (SCP) měla ztrátu pět minut. V mužích byl první Matouš Karvánek (BOR), necelé dvě minuty za ním byl Michal Horáček (VLI), těsně za ním skončil třetí Ondřej Pospíšil (DKP).

Východočeský pohár měl na programu dva závody ve Dvoře Králové nad Labem za pořadatelství Orienteering Adventure, oba měly centrum v pivovaře Tambor. Dopoledne se běžela za účasti přesně 900 závodníků krátká trať. Připravena byla mapa Kočičí potok (autor Tomáš Leštínský), tratě postavila Vendula Viková v podkrkonošském čistém lese, kde byla hustá síť komunikací, místy byly erozní rýhy, v údolí Podharťského potoka pak i skalky a kameny. V D21 vyhrála dorostenka Anna Kynčlová (JIL), deset sekund za ní skončila Zuzana Nováková (NPA), třetí Zuzana Jedličková (SHK) měla ztrátu 27 sekund. V mužích byl nejlepší Jan Gebrt (SHK), další dvě místa obsadili veteráni PHK Tomáš Novotný (+0:19) a Petr Losman (+0:27). Odpoledne čekal přes sedm stovek závodníků sprint. Tomáš Leštínský postavil tratě na mapě Tambor, kterou sám zmapoval. v bažinatém, zarostlém terénu, místy je lokálně členitý (jámy, kupky a kupy), v části louka s rozptýlenou vegetací, v části městská zástavba. V ženách byla první Adéla Vandasová (PHK) jen o sedm sekund před Zuzanou Jedličkovou (SHK), třetí Petra Fiala (LPU) měla ztrátu minutu a půl. V mužích byl první Tomáš Udržal (LPU), 47 sekund za ním zaostal na druhém místě Radek Dvořáček (VAM), třetí byl Jan Čermák (LPU) se ztrátou na vítěze skoro minutu a půl.

Ve Valašské oblasti byla žebříčká krátká trať, kterou uspořádaly oddíl OB TJ Jiskra Otrokovice a GIGANT Orienteering. Dvě stovky závodníků našly centrum v Nové Dědině. Běželo se v dobře průběžném, kopcovitém terénu, s množstvím cest a terénních prvků. Tratě postavil Jan Šidla na mapě Hrubá planina (autor Bohumil Háj). Závod žen ovládly závodnice TZL, vyhrála dorostenka Valentina Batani o tři minuty před Blankou Honnerovou, další minutu zpět byla třetí Hana Batani. V mužích byl nejrychlejší Michal Smola (TZL), který vyhrál o dvě minuty před Romanem Horynou (LCE) a o čtyři minuty před dalším závodníkem LCE Markem Cahlem.

Společný závod Jihomoravské ligy a Ligy Vysočiny uspořádal SK Radioklub Blansko v Lipůvce. Na startu bylo více jak šest stovek závodníků, které čekal závod na klasické trati. Běželo se na mapě Chocholuše, kterou mapoval Karel Truhlář. Staviteka tratí Jana Matušková připravila tratě v kopcovitém terénu, kde byla středně hustá síť komunikací a který byl porostově pestrý se spoustou oplocenek, v lese bylo hodně trávy a misty podrost. Na trati žen byla nejlepší Lenka Kociánová (VBM), druhá Jana Benešová (SJH) za ní zaostala o necelé tři minuty, třetí skončila Lucie Matulová (ADA) se ztrátou na vítězku tři minuty. V H21 jasně vyhrál dorostenec Tomáš Kučera (ZBM), Marek Prášil (SJI) na druhém místě za ním zaostal skoro o čtyři minuty, třetí Marek Schuster (SSU) měl ztrátu skoro šest minut.

Výsledky závodů najdete v IS ORIS.


« zpět