Sprintová mistrovství v Opavě

29.9.2023 Petr Klimpl

Sprintová mistrovství v Opavě

Sprintová série významných celostátních závodů vyvrcholí o víkendu na přelomu září a října v Opavě. Orientační běh Opava tam pořádá Mistrovství ČR ve sprintu a Mistrovství ČR sprintových štafet.

O medaile se bude bojovat v areálu Psychiatrické a Slezské nemocnice v Opavě. V prostoru je systém budov s řadou propojení, park se spoustou udržované zeleně, ale i velké množství oddělujících zdí, zídek a plotů, řada branek, vstupů a miniareálů, mezitím hustá síť spojovacích cest, chodníků a pěšinek. Běžecký podklad tvoří asfaltové cesty a kamenná dlažba (30 %) a udržovaný trávník (70 %). Mapy připravil Petr Mareček. V prostoru již mapa byla - Psychiatrická nemocnice Opava z roku 2016.

Sprint

Sobotní český šampionát ve sprintu je současně i závodem WRE. Pro téměř čtyři stovky závodníků postavil tratě Luděk Valík.

V mužích obhajuje titul z předloňského i loňského roku (běželo se ve Šternberku a v Praze) Tomáš Křivda (CHC) a je také letos největším favoritem, dobrou sprintovou formu potvrdil vítězstvím v závodě Českého poháru minulý týden v Brně i druhým místem na M ČR v knock-out sprintu. Jeho největšími soupeři by měla být pětice dalších českých reprezentantů nominovaných na sprintové Mistrovství Evropy, které se koná první říjnový týden v Itálii. Především pak čerstvý zlatý z KO sprintu a šestinásobný mistr ze sprintu z let 2013 – 2019 Vojtěch Král (SSU) a Daniel Vandas (PHK), který skončil druhý na sprintu v Brně. Dále pak loni stříbrný Jonáš Hubáček (LCE), mistr ČR z roku 1990 Jakub Glonek (KAM) a v loňském roce bronzový Martin Roudný (LPU), zapomenout nelze ani na Miloše Nykodýma (ZBM). V závodě WRE naši špičku určitě prověří i zahraniční závodníci Portugalec Tomás Lima, Polák Michal Olejnik či Švýcar Silvan Ullmann.

V ženách je největší favoritkou Tereza Janošíková (SSU), která ve sprintech patří ke světové špičce a obhajuje loňský titul z Prahy (a první byla i v roce 2020). Další medailistky z loňského šampionátu Denisa Kosová a Adéla Finstrlová na startu chybí a tak příležitost na zisk medaile dostanou závodnice nastupující generace, zvláště ty, které pojednou na ME do Itálie. Tereza Čechová (KAM) a Jana Pekařová (TUR) mají čerstvě dvě nejcennější medaile z knock-out sprintu, zapomenout nelze ani na další Barboru Matějkovou (TUR), Janu Peterovou (LPU) a Nikolu Zlámalovou (SJC). Ale pozor na skvělou Polku v dresu CHC Hannu Wiśniewskou.

V juniorech je jasným favoritem Jakub Chaloupský (PHK), ten vyhrál minulý týden v Brně, má letos medaili ze sprintu z MSJ a svými výkony si řekl o nominaci na ME do Itálie. Jeho největšími soupeři by měli být Jiří Donda (ZTC), Martin Gajda (KAM) a Vít Čech (KAM), v Brně skvěle zaběhli Martin Roháč (LCE) a Vojtěch Orany (SJI). V juniorkách je největší favoritkou na vítězství Anna Karlová (JIL), která vede Český pohár a poslední sprint v Brně jasně vyhrála, spolufavoritkami jsou Markéta Mulíčková (TBM) a bronzová z KO sprintu v kategorii žen Ema Černá (TAP), dobře běhá i další závodnice TAP Barbora Smolková.

V H18 by to měl být souboj Daniela Bolehovského (VSP) s velkou skupinou dorostenců z jihu Moravy - Jan Strýček (PBM), Ondřej Brosch (RBK), Vilém Bednařík (PBM), Tomáš Kučera (ZBM), Adam Zřídkaveselý (PBM), Jan Štěpánek (TBM) a Tomáš Urbánek (ZBM). Ve starších dorostenkách je velkou favoritkou juniorská mistryně světa Lucie Dittrichová (SKM), spolufavoritkami jsou závodnice TUR Michaela Novotná a Lea Martanová, Kateřina Doušková (TBM), Viktorie Škáchová (DKP), domácí Barbora Holasová či Michaela Srbová (LPU).

V H16 si v Brně nejlépe vedl Prokop Tomášek (TUR) a je horkým favoritem, jeho největšími soupeři by měli být Tomáš Metelka (PHK), Jan Vaníček (SJC), Vladimír Srb (LPU), překvapit může třeba Tomáš Vlček (VIC). V D16 si zatím po celou sezónu vede skvěle Hana Vítková (SJI), dalšími hlavními aspirantkami na medaile by měly být Viktorie Vyziblová (SJC), Tereza Paulíčková (UOL), Anna Kynčlová (JIL) či Markéta Hanušová (VRL). Ale ve sprintu jsou překvapení častá, boje o medaile budou rozhodně zajímavé.

Sprintové štafety

V neděli se poběží sprintové štafety, tratě pro ně připravil Miroslav Hadač.

V loňském roce získala titul štafeta LCE, ta je letos oslabena o Vendulu Horčičkovou, přesto i letos patří ke spolufavoritům na medaile, zvláště když mají v sestavě Jonáše Hubáčka a Vojtěcha Sýkoru. Hlavním favoritem je PHK, kde k Jakubovi Chaloupskému a Danielu Vandasovi určitě postaví kvalitní dvojici žen. Výborný tým má i KAM, ve kterém poběží reprezentanti Jakub Glonek a Tereza Čechová a na podzim dobře běhající Lucie Semíková, dva reprezentanty ve své štafetě bude mít i SSU (Vojtěch Král a Tereza Janošíková), LPU (Jana Peterová a Martin Roudný), TUR (Jana Pekařová a Barbora Matějková), zapomenout nelze ani na brněnské kluby ZBM (v sestavě s Milošem Nykodýmem a finalistou KO sprintu Jáchymem Coufalem) a TBM, kde je hlavním znakem velká vyrovnanost všech členů štafety.

V dorostu loni vyhrála štafeta TUR a i letos je horkým favoritem na jednu z medailí. Ale snadné to rozhodně nebude mít, velké konkurenty bude mít ve štafetách PBM, ZBM, TBM, SKC, VSP, ale i v loňských medailistech TAP a LPU.

Web obou šampionátů je zde.


« zpět