Směna za stamiliony. Stát získal výjezdové centrum, kraj pozemky a budovy

  9:40
Majetek za 200 milionů korun si vzájemně vyměnili Moravskoslezský kraj se státem. Na základě smlouvy mezi krajem, hasiči a státem přechází do vlastnictví státu areál Integrovaného výjezdového centra v Třinci na Frýdecko-Místecku. Kraj výměnou získává 271 pozemků a sedm budov na území třiceti osmi měst a obcí.

Výjezdové centrum záchranářů, policistů a hasičů v Třinci přejde z majetku kraje do vlastnictví státu. (29. září 2023) | foto: MS kraj

Některý získaný majetek převede kraj bezúplatně obcím, což podle krajské mluvčí Nikoly Birklenové umožní jejich další rozvoj.

„Obce od kraje získají pozemky a v několika případech i budovy. Budou moci realizovat projekty, které v minulosti komplikovala skutečnost, že připravovaný projekt zasahoval do pozemku mimo kompetenci obce,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Upřesnil, že součástí výměny jsou i pozemky důležité pro samotný region, které si kraj ponechá.

Město získá bývalý finančák

Nový majetek kraje se nachází na území všech šesti bývalý okresů v regionu. Například Frýdlant nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku získá do svého vlastnictví velkou administrativní budovu.

„Jedná se o prostory bývalého finančního úřadu, o které jsme již v minulosti žádali,“ uvedla starostka Frýdlantu nad Ostravicí Helena Pešatová. „Chceme ji využít jako pracoviště některých odborů pro výkon státní správy i samosprávy města. Již před rokem tu bylo v přízemí otevřeno sídlo nově vzniklé městské policie, které v budově zůstane.“

Město Bruntál od kraje získá pozemky v okolí městského wellness centra. „Několik let již řešíme výstavbu nového výukového bazénu a tuto plochu využijeme právě k jeho postavení,“ prozradil mluvčí města Jiří Ondrášek.

Pozemky v okolí domova s pečovatelskou službou pak získá město Frýdek-Místek a do majetku obce Melč na Opavsku se dostanou pozemky v okolí vodní nádrže.

Směny majetku budou pokračovat

Kraj v rámci směny získal například nemovitosti pro Slezskou diakonii či Armádu spásy.

Obdobnou transakci provedli kraj se státem již v minulosti. V roce 2021 například převedl kraj na stát Integrované výjezdové centrum Český Těšín v hodnotě téměř 134 milionů korun.

Aktuálně se připravuje další převod, konkrétně Integrovaného výjezdového centra Ostrava-Jih.

„Výjezdová centra nadále plně slouží moravskoslezským hasičům a policistům, ale jejich náročnou údržbu a provoz má na bedrech stát. Kraj získává nemovitosti, díky kterým se bude dynamičtěji a efektivněji rozvíjet,“ shrnul Kania.