Svatý Václav ve znamení teplotních rekordů. Bylo až 28 °C!
Ilustrační foto: CC0
Louny

Ústecký kraj – Třetí den v řadě v Česku rtuť teploměrů stoupala nad letních 25 °C. Nejdříve, tj. v úterý 26. září, vystoupala až na 27,6 °C, a to v Hrušové na Ústeckoorlicku. Potom, tj. ve středu 27. září, vystoupala až na 27,9 °C, a to v Karviné a ve středočeské Tuhani. Nakonec, tj. ve čtvrtek 28. září, vystoupala až na 27,8 °C, a to v Doksanech na Litoměřicku. První podzimní státní svátek tím pádem proběhl nejlépe (z opačného pohledu nejhůře) v Ústeckém kraji. Zdali tomu tak bude i s druhým (sobotou 28. října) a se třetím (pátkem 17. listopadu) podzimním státním svátkem, to v tuto chvíli pravděpodobně neví ani samotné počasí. I když, těžko říci, co všechno počasí (ne)ví.

Doksany, respektive tamní stanice, takhle teplé 28. září nepamatují. Letošních 27,8 °C s přehledem překonalo 27,3 °C z 28. září 1975. Tenkrát nicméně teploměry naměřily až přes 28 °C. Konkrétně teploměr v Teplicích naměřil až 28,5 °C, čili chybělo „jen" 1,5 °C k tropickému dni. Přes 27 °C bylo mimo jiné v Děčíně (27,6 °C) anebo v Ústí nad Labem (27,5 °C). Letošní svatováclavský čas byl v obou městech o cca 2 °C chladnější. Z toho plyne, že aktuální „horká vlna" není tak akutní jako ta před 48 lety. Ale podle některých odborníků se do roku 2050 oteplí tak moc, že nám všem roztají bačkory, tudíž můžeme být v klidu.

Se zimomily to prostě nevypadá dobře. Ani v dohledné době, natožpak za 27 let!

29. září: Ranní minima kolem 13 až 9 °C. Odpolední maxima okolo 23 až 27 °C. Slunečno.

30. září: Ranní minima kolem 17 až 13 °C. Odpolední maxima okolo 18 až 22 °C. Někdy nad ránem, po přechodu nevýrazné studené fronty, se vyčasí a kromě slunečních paprsků se pak dočkáme i hvězd (hlavně nebudeme-li na noční oblohu čumět z balkonu uprostřed města).

1. října: Ranní minima kolem 10 až 6 °C. Odpolední maxima okolo 18 až 22 °C. Slunečno.

2. října: Ranní minima kolem 11 až 7 °C. Odpolední maxima okolo 21 až 25 °C. Slunečno.

V ranních hodinách samo sebou nepřekvapí mlhy a nízká oblačnost (a pár dešťových kapek na té nevýrazné studené frontě). Holt podzim se přece jen nezapře. Avšak pokud by se čerstvé dlouhodobé výhledy nemýlily, nadstandardní odpolední maxima by vydržela až někdy do 11. října. Nějaké brutální ochlazení prozatím v dlouhodobých výhledech není. Ale ono přijde, otázkou je kdy...

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru