Opavský magistrát povolává do Slezského divadla "krizového manažera". Novým ředitelem bude Petr Kazík

Do funkce ředitele Slezského divadla v Opavě by měl manažer Petr Kazík nastoupit už 1. října po odvolaném dirigentovi Aleši Kománkovi, jehož konec na této pozici provázely v létě velké kontroverze.

V posledních červnových dnech byl dirigent Aleš Kománek náhle Magistrátem města Opavy odvolán z funkce ředitele Slezského divadla v Opavě. Na ředitelském místě vydržel rok a půl. Rozhodnutí městské rady tehdy provázel nesouhlas části zaměstnanců divadla a podepisování petice. Kritické hlasy poukazovaly zejména na nejasné důvody a nečekanost Kománkova odvolání, ale také na skutečnost, že kvůli tomu nebude moci proběhnout plánovaná světová premiéra znovuobjevené opery Dalinda skladatele Gaetana Donizettiho, která se v Opavě pod Kománkovým vedením připravovala na letošní podzim. Odpůrci rozhodnutí vyslovovali také obavy z narušení umělecké kontinuity instituce.

reditel_SDO-15-of-28-660x440.jpg
  • Aleš Kománek (©Lukáš Wodecki)

Město po čase reagovalo tiskovým prohlášením, které jako hlavní důvod Kománkova odvolání uvádělo ekonomické problémy. Podle slov radních "město zatáhlo za záchrannou brzdu za minutu dvanáct", neboť by prý v rozpočtu chybělo "divadlu na konci roku téměř 10 milionů Kč na pokrytí nákladů." Kománek se proti těmto výrokům bránil na svých sociálních sítích. V rozhovoru pro Operu Plus koncem července obvinil z klientelismu vedení města, které podle jeho slov "chce mít v divadle na některých postech své kamarády" a jeho nepřijetí těchto praktik bylo podle něj hlavním důvodem k jeho odvolání. Uvedl také, že představitelé města "budou čelit trestnímu oznámení".

Problémy divadla jsou řešitelné, věří nový ředitel. Nejdříve ale musí instituci poznat

Opavští radní každopádně dostáli svému výroku z poloviny července, že "ředitelem musí být nejen umělec, ale hlavně manažer a ekonom. Nebo nejlépe ekonom s uměleckým cítěním." Osobu takového ražení zřejmě výběrová komise našla mezi šesti přihlášenými uchazeči v Petru Kazíkovi, který se ředitelské funkce ujme už od 1. října. O novince informoval předevčírem na svém webu deník Ostravan.

„Přiznám se, že jsem o tom, zda do výběrového řízení jít, měl možnost přemýšlet relativně velmi krátkou dobu, ani ne měsíc. Za tu dobu jsem musel sehnat velké množství informací, protože jsem o opavském divadle příliš nevěděl," přiznal jmenovaný ředitel Kazík. Uvedl však, že věří, že vnitřní problémy divadla jsou řešitelné. "Míru destabilizace musím poznat osobně. To, co jde z organizace ven, často vypadá hůř, než to co se děje skutečně uvnitř. Celou svoji profesi jsem byl zván k řešení těchto stavů do různých organizací a firem spolu se svým týmem a vím, že nejlépe se dařilo, když jsme měli možnost v té organizaci skutečně dlouhodobě působit," řekl Kazík Ostravanu.

Kazík vystudoval ekonomii a během svého profesního života vykonával různé manažerské funkce v oblasti obchodu a marketingu, věnuje se však i pedagogické činnosti. Momentálně působí na Newton University a je odborným asistentem na Univerzitě Karlově v Praze, kde vyučuje andragogiku a management vzdělávání. V roce 2020 byl zvolen prezidentem České manažerské aliance. Spojení s kulturou a hudební produkcí má především skrze sbor Permoník Karviná.

Slezské_divadlo_Opava.jpg
  • Slezské divadlo Opava (©Michał Bulsa)

Úvodní foto: Petr Kazík (©Vladimír Pryček)

Podcast