Zdeněk Zbořil: Váleční zločinci na půdě parlamentu

politika

<< VIDEO >> V současnosti, a asi nejenom v Kanadě, v kanadském parlamentu, hýbe veřejností kauza, že musel odstoupit nebo dobrovolně odstoupit předseda kanadského parlamentu, a to z důvodu, že na půdě parlamentu přivítal kanadského Ukrajince, který se podílel na zvěrstvech 2. světové války.

Zdeněk Zbořil: Váleční zločinci na půdě parlamentu
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
30. září 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Předseda kanadského parlamentu se hájil tím, že nebyl informován. Takže jaká je úroveň politiků, kteří někoho pozvou jako vzácného hosta a potom vám sdělí, že o něm nic nevědí. Tento problém je samozřejmě tady mnohem vážnější, protože začal být zamlčovaný proto, že návštěva člověka, který byl vojákem příslušníkem SS divize Galizien, Haličské divize, skutečně proslula na konci světové války nejbrutálnějšími válečnými zločiny. A také bylo asi pět skutků tohoto dobrovolnického sboru zmiňováno během Norimberského vojenského tribunálu,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Všichni povstali a tleskali….

„A pan předseda parlamentu toto učinil za přítomnosti pana prezidenta Zelenského, což snad ani není tak důležité jako to, že povstali všichni členové kanadského parlamentu a aplaudovali tomu přítomnému asi 90letému starci, Což je zajímavé, protože nejenom předseda parlamentu nevěděl, ale asi více než 200 poslanců nevědělo, že podobní lidé žijí v Kanadě se svými potomky a nebo dokonce i stále ještě žijícími účastníky druhé světové války. A ti byli zachraňováni britskou koloniální mocí, protože v té době ještě existovalo Britské dominium  byl jim umožněn nikoliv útěk na Britské ostrovy, ale do britských kolonií. Takže Austrálie a Kanada byly a dodnes jsou bydlištěm těchto osob spojených s válečnými zločiny a nebo s jejich potomky,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.



Váleční zločinci nejen v Kanadě a Austrálii…

„A když už se zlobíme na kanadského předsedu parlamentu, tak nesmíme zapomenout, že se na tom „listu“,  který se objevil dneska v souvislosti s takzvanými válečnými zločinci v zahraničí, se např. neobjevují u nás v Československu odsouzení dva významní zločinci Ladislav Nižňanský, člen  divize Edelweiss, nebo  oddílu Edelweiss, který se účastnil potlačování zbytku Slovenského národního povstání. A ještě další osoba jménem Ferdinand Ďurčanský. Oba dva byli odsouzeni na území Československa, myslím, že jeden dokonce k trestu smrti. A pak jsme měli v ČSR také několik “kvasikolaborantů“, nebo „polokolaborantů“, kteří byli ve službách Slovenského štátu, ale zároveň ve službách  agresivní, odsouzené a odsouzeníhodné  německé říšské moci,“ upozorňuje Zbořil.


Svět to nechce vidět…

„Takže ta událost je zajímavá. A když už se mluví o panu předsedovi parlamentu, proč se nemluví o předsedovi vlády Justinu Trudeau, který těží ze jména a popularity svého otce, prvního moderního liberálního ministerského předsedy Kanady, o kterém bych řekl, že už dávno byl. U nás se nemluví o tom,  že jeho popularita, myslím Justina Trudeau,  valem padá a že pravděpodobně neuspěje v nadcházejících kanadských volbách. Ale k tomu my už žádné další zprávy nemáme a nevím, zda to nesouvisí s tímto skandálem v kanadském parlamentu.

Nám stačí, že se tím zabývají židovské obce, dneska už po celém světě, a že jsou ne rozhořčeny, ale otřeseny tím, že něco takového je možné. A také tím, že dnešní svět dnešní se tím nechce zabývat,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif