Soňa Červená odkázala hradecké Filharmonii nástroje, ta po ní pojmenuje sál

  7:56
Světově proslulá pěvkyně Soňa Červená mluvila o Hradci Králové jako o své malé pevnosti. A pomáhala, jak mohla. Hradecká Filharmonie převzala věcné dary a významný finanční obnos z její pozůstalosti a chystá se po operní divě pojmenovat sál. Pěvkyně ve své závěti odkázala filharmonikům nejen historické dechové nástroje z rodinné dílny Červených.

Operní pěvkyně Soňa Červená při představení nových varhan ve Filharmonii Hradec Králové (20. 12. 2017) | foto: Lukáš Urban

Nikdy své kořeny světově proslulá pěvkyně Soňa Červená (1925–2023) nezapírala, naopak. „Tady přece vznikl rod Červených. Před sto padesáti lety si můj pradědeček Václav Červený otevřel v Hradci na Malém náměstí nástrojařskou dílnu. Vynalezl mnoho nových dechových nástrojů a v jeho dílně bylo vyrobeno na tisíce žesťů, které dodával do celého světa. Byl vyznamenán panovníky různých zemí a v Hradci ho osobně navštívil sám císař František Josef I.,“ vyprávěla v rozhovoru pro MF DNES v roce 2004, když tu zkoušela Kláru, titulní postavu Dürrenmattova dramatu Návštěva staré dámy.

Václav Červený byl podle ní velký vlastenec, stýkal se s Klicperou, Pospíšilem, Nerudou, Vojtou Náprstkem. Alois Jirásek o něm píše ve svých pamětech. Byl jmenován čestným občanem města, byl spoluzakladatelem Sokola, předsedou hradeckého spolku divadelních ochotníků a zasloužil se svým vlivem, nasazením a také penězi o výstavbu Klicperova divadla.

„Chápete, jak mi je, když vstoupím do tohoto divadla, a proč mě lákalo stát právě na tomto jevišti?“ říkala Soňa Červená. V domě, kde tehdy zkoušela, začínal kabaret jejího otce, o pár kroků dál bývala slavná dílna jejího pradědečka.

Filharmonie po ní pojmenuje sál

Skutky předků brala jako závazek, sama pomáhala královéhradecké Filharmonii, v jejímž sále ráda vystupovala. Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci a jejímu orchestru zpečetí název sálu na Eliščině nábřeží.

9. září 2015

„Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na hudební legendu a mimořádně zajímavou ženu. Ve Filharmonii vzniká prostor pro historické nástroje z dílny továrníků Červených, které pěvkyně hradeckému orchestru věnovala.

„Soňa Červená byla charismatickou osobností, jejíž energie a pěvecký projev mě vždy fascinovaly. O pojmenování sálu po Soně Červené uvažovalo vedení Filharmonie s bývalým ředitelem Václavem Dernerem už v minulosti. My s tímto návrhem souzníme, a proto chceme jeho myšlenku dotáhnout. Přidáváme se tím k uctění památky paní Červené a plánujeme přejmenováním sálu otevřít sezonu 2025/26, tedy v období, kdy si budeme připomínat jejích nedožitých 100 let,“ uvádí ředitel Filharmonie Hradec Králové Vladimír Šrámek.

Fanfárová trubka a suzafony

Hradecká Filharmonie také převzala věcné dary a významný finanční obnos z její pozůstalosti. Pěvkyně ve své závěti odkázala filharmonikům portrét svého otce a zakladatele kabaretu Červená sedma, právníka Jiřího Červeného, a čtyři historické dechové nástroje z rodinné dílny Červených. Jeden nástroj darovala orchestru už dříve.

„Dochovaných nástrojů z tohoto období je jen pomálu. Také proto, že továrník Václav František Červený byl vytrvalým inovátorem a nositelem množství patentů a svoje nástroje stále zdokonaloval. Jejich zvuk byl schopen přizpůsobit i požadavkům skladatelů, pro Richarda Wagnera zkonstruoval speciální tubu pro jeho Prsten Nibelungův. Po restaurování budou nástroje k vidění ve foyer,“ uvádí ředitel.

Jde o tubu, eufonium, fanfárovou trubku a dva suzafony. „V blízké době chceme zpřístupnit tyto nástroje veřejnosti. Rádi bychom také vydali publikaci o rodu Červených a o tradici výroby žesťových nástrojů v Hradci Králové,“ dodává Šrámek.

Předseda správní rady Filharmonie Hradec Králové Luboš Janhuba doplňuje, že nástroje musí nejprve projít fundovanou renovací: „Počítáme také s vytvořením důstojného výstavního místa pro tyto nástroje. Nemůžeme tedy sdělit, kdy přesně budou k vidění.“

Soňa Červená byla s Filharmonií spojena nejen koncerty, ale také albem V moci kouzel Erbena a Dvořáka, kde spolu s hercem Janem Sklenářem propůjčila hlas postavám z Kytice. Mimořádnou kvalitou vyniká i nahrávka skladby Kaddish Leonarda Bernsteina, v níž se zhostila role recitátorky.

Největším počinem, který Soňa Červená v Hradci Králové iniciovala, bylo bez pochyby pořízení mistrovských varhan pro sál Filharmonie.

29. listopadu 2017

„Stala se ambasadorkou Nadačního fondu pro varhany a sama také stavbu nástroje významnou částkou podpořila. Pojmenování sálu jejím jménem je proto také poděkováním za její nasazení při realizaci tohoto projektu i za to, že stavbou varhan dostal sál evropské parametry,“ podotýká Janhuba.

O srdečném vztahu Soni Červené k Hradci vypovídá i to, že sem pravidelně jezdila a ve své poslední vůli měla přání, aby byla pochována v rodinné hrobce na pouchovském hřbitově. Slavnou pěvkyni, která spolupracovala s Janem Werichem, Tomem Waitsem či Robertem Wilsonem, Hradec ocenil čestným občanstvím a Cenou Dr. Františka Ulricha.

Autor: