Cenu Thálie za činohru získali Baranová a Pechlát. Ztvárnili Marii Antoinettu a ukrajinského básníka

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli básníka Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Karolína Baranová vyhrála cenu Thálie za činohru

Herečka Karolína Baranová vyhrála cenu Thálie za činohru | Zdroj: Profimedia

Cenu pro činoherce do 33 let si odnesl Viktor Kuzník z Národního divadla Brno. „Nezpychnu,“ slíbil v děkovací řeči Kuzník.

Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi obdržela scenáristka Marie Loucká, která stála za záznamy významných divadelních inscenací. Porota ocenila její široké znalosti a ochotu poradit. 

Divadelní kostýmy se recyklují. Peněz není nazbyt a šetří se, popisuje uznávaný výtvarník Jelínek

Číst článek

Cenu České akademie divadelníků letos převzal český spisovatel, dramatik, scenárista a politik Milan Uhde, autor populární Balady pro banditu. Bývalému ministru kultury předal ocenění současný ministr Martin Baxa (ODS).

Činohra

Jedna z nejobsazovanějších hereček Divadla F. X. Šaldy Baranová svou postavu Marie Antoinetty podle poroty provádí tak, že obecenstvu podá její mnohoznačný obraz, ale i své vidění královnina tragického až tragikomického osudu, příběhu a charakteru.

Vyniká hlubokým vniknutím do charakteru postavy, kterou představuje jako současnou naivní mladou dívku, rozmazlenou, rozhazovačnou, slepou k jinému světu než je ten, který ji obklopuje. „Děkuji všem kolegům, že jsem to dotáhla až na královnu,“ řekla po převzetí ceny Baranová.

Divadlo Járy Cimrmana vstoupilo do 57. sezony. ‚Ať nám Zdeňka neutahaj,‘ přeje si Petr Brukner

Číst článek

Aktéři inscenace Moskoviáda Dušana Davida Pařízka spoluvytvářejí magický obraz kolabujícího Sovětského svazu. Pechlát jako jedno autorovo alter ego vystihuje veškerým jednáním absurdní komiku i tíseň končící epochy. Podle předsedkyně poroty Jany Paterové je Moskoviáda velmi silným komentářem k válce na Ukrajině.

Balet

V kategorii balet letos dostala Cenu Thálie jedna z nejvýraznějších osobností současné české taneční scény Helena Arenbergerová. V mužské části uspěl člen Baletu Národního divadla Matěj Šust. Za celoživotní dílo v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo získala Cenu Thálie sólová tanečnice a baletní mistryně Miroslava Pešíková, která od roku 1971 do roku 1997 působila v Národním divadle.

Arenbergerová dostala Thálii za sólovou roli v inscenaci Where souboru 420People, společně s Václavem Kunečem se podílela i na choreografii. 

Je mu 90 let a stále hraje v divadle. ‚Jsem rád, že tam pořád můžu zadním vchodem,‘ těší se na další sezónu

Číst článek

Šust má Cenu Thálie za roli Prince v inscenaci Popelka, kterou s hudbou Sergeje Prokofjeva uvedlo Národní divadlo Praha. Podle uměleckých kritiků je Šust již delší dobu nepřehlédnutelnou, výraznou osobností Baletu Národního divadla a svým skvělým technickým i osobitým výrazovým projevem zaujal a přesvědčil i v současné inscenaci Popelky. 

Alternativní a loutkové divadlo

Cenu Thálie v kategorii alternativní divadlo obdržela Becka McFaddenová za performerský výkon v inscenaci Black Dress na pražské scéně Venuše ve Švehlovce. V kategorii loutkové divadlo získal stejné ocenění Jiří Kniha za inscenaci Pětkrát kolem světa, kterou uvedl nezávislý divadelní soubor Tygr v tísni Praha.

Autorská performance Black Dress je inscenovanou přednáškou, ve které McFaddenová, žijící a pracující v Praze a Londýně hledá a pojmenovává své Já skrze své tělo a plejádu elegantních černých šatů, které v životě nosila a které si před diváky obléká, předvádí se v nich, tančí.

Měl by stát více podporovat umělce? ‚Nejistota je součástí našeho povolání,‘ říká spisovatelka Hůlová

Číst článek

V inscenaci Pětkrát kolem světa s hudbou Marka Doubravy herec Kniha zastává velké množství různorodých postav, které dokáže v přesné zkratce odlišit a charakterizovat. I když se celý příběh točí kolem hlavní hrdinky, cestovatelky Barbory Markéty Eliášové, Knihovi malí a velice různorodí hrdinové z mnoha koutů světa udržují tempo představení a dodávají mu dynamiku, lehkost a vtip, ocenila porota.

Opera

Cenu Thálie v kategorii opera letos obdrželi mezzosopranistka Arnheidur Eiríksdóttirová a tenorista Jaroslav Březina. Uspěli v dílech Richarda Strausse Růžový kavalír a Salome. Za celoživotní mistrovství byl oceněn basista Jan Hladík.

Islandská mezzosopranistka Eiríksdóttirová, která je od sezony 2020/21 sólistkou Opery Národního divadla v Praze, zaujala porotu postavou Oktaviána v inscenaci Růžový kavalír uvedené ve Státní opeře Praha. Mimořádnost této postavy opery Richarda Strausse spočívá nejen v pěvecké náročnosti s tónovým rozpětím od altové polohy až k sopránovým výškám, ale i ve skutečnosti, že se jedná o tzv. kalhotkovou roli, kdy pěvkyně představuje na jevišti mladého muže.

Symbol naděje i nacistické přetvářky před Červeným křížem. Opera Brundibár slaví 80 let od premiéry

Číst článek

Březina, který vyniká v charakterních tenorových rolích a zároveň se uplatňuje v barokních operách s koloraturními party, získal Thálii za roli Heroda v inscenaci Salome. V režii Davida Radoka ji uvedla Janáčkova opera Národního divadla Brno.

Muzikál

Cenu Thálie letos v kategorii muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry letos získali Hana Holišová a Tomáš Savka. Cenu Thálie za celoživotní mistrovství převzal František Zacharník, uznávaný profesionální režisér, libretista, herec a textař.

„S brněnskou operetou a zpěvohrou jsem se rozloučil před dvaadvaceti lety,“ vzkázal publiku v pražském Národním divadle a televizním divákům Zacharník, který se nemohl dostavit z důvodu nemoci.

Holišová Thálii obdržela za titulní roli v muzikálu Marta, kterou na počest Marty Kubišové uvedla Letní scéna Musea Kampa v Praze. Savka byl oceněn za ztvárnění Maxe Bialystocka v inscenaci muzikálu Producenti z repertoáru Národního divadla moravskoslezského Ostrava.

Výherci Thálie 2023

  • Činohra ženy: Karolína Baranová
  • Činohra muži: Martin Pechlát
  • Balet a tanec ženy: Helena Arenbergerová
  • Balet a tanec muži: Matěj Šust
  • Opera ženy: Arnheidur Eiríksdóttirová
  • Opera muži: Jaroslav Březina
  • Muzikál ženy: Hana Holišová
  • Muzikál muži: Tomáš Savka
  • Alternativní divadlo: Becka McFaddenová
  • Loutkové divadlo: Jiří Kniha 
  • Celoživotní mistrovství činohra: Daniela Kolářová a Stanislav Šárský
  • Celoživotní mistrovství opera: Jan Hladík
  • Celoživotní mistrovství balet: Miroslava Pešíková
  • Celoživotní mistrovství muzikál a opereta: Jiří Suchý
  • Cena České akademie divadelníků: Milan Uhde, spisovatel, dramatik, scénárista a politik
  • Cena pro mladého umělce do 33 let: Viktor Kuzník
  • Cena za šíření divadelního umění v televizi: Marie Loucká
  • Mimořádná cena za činohru: Emília Vášáryová

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme