Byly uděleny Ceny Thálie 2023

30. září 2023 vyhlásila Herecká asociace v Národním divadle v Praze laureáty 30. ročníku Cen Thálie za období od 1. července 2022 do 30. června 2023.
Ceny Thálie 2023 (zdroj Národní divadlo)
Ceny Thálie 2023: Miroslava Pešíková, Matěj Šust, Arnheiður Eiríksdóttir (zdroj Národní divadlo)

V kategorii balet letos dostala Cenu Thálie jedna z nejvýraznějších osobností současné české taneční scény Helena Arenbergerová, která získala Thálii za sólovou roli v inscenaci Where souboru 420People, společně s Václavem Kunečem se podílela i na choreografii. Duet rozehrává intimitu mezi oběma v ryze osobní taneční výpověď, bez klišé, bez anotací. Vytváří obraz plný neuchopitelného napětí z blízkosti dvou cizích lidí, a to prostřednictvím současného tance, který je pro Helenu Arenbergerovou naprosto přirozeným a dokonalým vyjadřovacím prostředkem, uvedla porota.

V mužské části uspěl člen Baletu Národního divadla Matěj Šust, cenu získal za roli Prince v inscenaci Popelka, kterou s hudbou Sergeje Prokofjeva uvedlo Národní divadlo Praha. Podle uměleckých kritiků je Šust již delší dobu nepřehlédnutelnou, výraznou osobností Baletu Národního divadla a svým skvělým technickým i osobitým výrazovým projevem zaujal a přesvědčil i v současné inscenaci Popelky. Jeho princ je podle poroty “sympaťák, klukovsky bezprostřední a sršící energií”.

Za celoživotní dílo v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo získala Cenu Thálie sólová tanečnice a baletní mistryně Miroslava Pešíková, která od roku 1971 do roku 1997 působila v Národním divadle.

Richard Strauss: Růžový kavalír (Der Rosenkavalier), Národní divadlo, premiéra 24. listopadu 2022 (zdroj Národní divadlo, foto Zdeněk Sokol)
Richard Strauss: Růžový kavalír (Der Rosenkavalier) – Arnheiður Eiríksdóttir jako Oktavián, Národní divadlo, premiéra 24. listopadu 2022 (zdroj Národní divadlo, foto Zdeněk Sokol)

Cenu Thálie v kategorii opera letos obdržela islandská mezzosopranistka Arnheiður Eiríksdóttirová, která je od sezony 2020/21 sólistkou Opery Národního divadla v Praze, zaujala porotu postavou Oktaviána v inscenaci Růžový kavalír uvedené ve Státní opeře Praha. Mimořádnost této postavy opery Richarda Strausse spočívá nejen v pěvecké náročnosti s tónovým rozpětím od altové polohy až k sopránovým výškám, ale i ve skutečnosti, že se jedná o tzv. kalhotkovou roli, kdy pěvkyně představuje na jevišti mladého muže.

V mužské kategorii získal cenu tenorista Jaroslav Březina, který vyniká v charakterních tenorových rolích a zároveň se uplatňuje v barokních operách s koloraturními party, získal Thálii za roli Heroda v inscenaci Salome. V režii Davida Radoka ji uvedla Janáčkova opera Národního divadla Brno. Březina podle poroty vytvořil “vynikající komplexní studii ješitného vladaře, panovačného i bojácného, marnivě samolibého i uboze škemrajícího, potácejícího se mezi strachem z božího trestu a vlastním chtíčem”.

Za celoživotní mistrovství byl oceněn basista Jan Hladík. “Posílám pozdrav ze svého oblíbeného města, kde jsem působil 48 let jako sólista,” uvedl Hladík, který celoživotně zůstal věrný opernímu souboru Národního divadla Brno.

Cenu Thálie v kategorii muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry letos získali Hana Holišová – Thálii obdržela za titulní roli v muzikálu Marta, kterou na počest Marty Kubišové uvedla Letní scéna Musea Kampa v Praze. Podle poroty se Holišová v Kubišovou doslova převtělila, aniž by ji ovšem jakýmkoli způsobem imitovala.

V mužské kategorii získal letošní ocenění Tomáš Savka za ztvárnění Maxe Bialystocka v inscenaci muzikálu Producenti z repertoáru Národního divadla moravskoslezského Ostrava. Broadwayského producenta Bialystocka Savka představil jako vilného a nemravného producenta. Thálii obdržel také s přihlédnutím k výkonu v roli Jiřího Suchého v inscenaci Jonáš a tingl-tangl, kterou má také na repertoáru Národní divadlo moravskoslezské.

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství převzal František Zacharník, režisér, libretista, herec a textař.

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii muzikál a opereta převzal divadelník Jiří Suchý. Spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu 1. října oslaví 92. narozeniny. V děkovné řeči spoluautor mnoha komedií, kabaretů a muzikálů rozesmál publikum hranou skromností. “Cenu dostávám za něco, co mě bavilo, neuměl bych si bez toho představit svůj život a teď mám za to brát cenu?” prohlásil s předstíraným údivem. “Tak jsem se představil jako skromný muž a teď řeknu pravdu. Strašně jsem se na cenu těšil a jsem za ni moc rád. Děkuji Herecké asociaci i všem, kdo mi tu cenu přejí,” dodal.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments