Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. října 2023 11:16
Čas čtení 0:54

Ceny Thálie rozdány. Kdo si odnesl nejprestižnější divadelní ocenění?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Herecká asociace v sobotu v prostorách pražského Národního divadla vyhlásila laureáty divadelních Cen Thálie za rok 2023.

V kategorii balet zvítězila jedna z nejvýraznějších osobností současné české taneční scény Helena Arenbergová, která si ocenění odnesla za vynikající výkon v inscenaci Where. V mužské kategorii zvítězil člen Baletu Národního divadla Matěj Šust, jenž ztvárnil roli prince v inscenaci Popelka.

1. října 2023 6:00 Čas čtení 3:38 Těchto 25 herců a hereček z Harryho Pottera už zemřelo. Příčinou byla vražda, rakovina i vysoký věk Těchto 25 herců a hereček z Harryho Pottera už zemřelo. Příčinou byla vražda, rakovina i vysoký věk

Cenu za celoživotní dílo v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo si odnesla sólová tanečnice a baletní mistryně Miroslava Pešíková, která mezi lety 1971 až 1997 působila v Národním divadle.

Tomáš Savka.
Tomáš Savka. Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Vítězkou v kategorii opera se letos stala islandská mezzosopranistka Arnheiður Eiríksdóttir, která je sólistkou Opery Národního divadla. Porotu zaujala její role Oktaviána v inscenaci Růžový kavalír, kterou uvedla Státní opera Praha. Vítězem v mužské kategorii je tenorista Jaroslav Březina. Porotu zaujala jeho role Heroda v inscenaci Salome. Za celoživotní dílo byl oceněn Jan Hladík, který celou svoji kariéru věnoval Národnímu divadlu v Brně.

30. září 2023 20:45 Čas čtení 3:43 Hledali jsme Stránskýho na premiéře remasteru Svatby Jiřího Káry. Kavalírka se proměnila na Letnou z devadesátek Hledali jsme Stránskýho na premiéře remasteru Svatby Jiřího Káry. Kavalírka se proměnila na Letnou z devadesátek

V kategorii muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry si letošní ocenění odnesla Jana Holišová za titulní roli v muzikálu Marta. Vítězem v mužské kategorii se stal Tomáš Savka, který ztvárnil Maxe Bialystocka v inscenaci Producenti. 

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství si odnesl režisér, libretista, herec a textař František Zacharník. V kategorii muzikál a opereta získal stejné ocenění divadelník Jiří Suchý.

Za nejlepší výkon v kategorii činohra porota ocenila herečku Karolínu Baranovou, která ztvárnila titulní roli v inscenaci Marie Antoinetta. Mužským vítězem je Martin Pechlát, jenž představuje roli Otta von F. v inscenaci Moskoviáda.

Domů
Sdílet
Diskuse