Palác českokamenického zámku se mimořádně otevřel pro veřejnost, přišly desítky lidí

1. říjen 2023 14:21

Unikátní možnost prohlédnout si renesanční křídlo zámku v České Kamenici, kterému se soukromý majitel už devět let snaží vrátit jeho zašlou slávu a lesk.

Budova byla totiž nejméně čtyřicet let nepřístupná. A devět let už dává palác ze 16. století s přispěním města pomalu do pořádku soukromý majitel. V budoucnu chce památku zcela zpřístupnit.

Podívat se přišli místní, ale i ti, kteří si budovu velmi dobře pamatují z minulosti. „My jsme tady bydleli, v tom posledním patře,“ ukazoval Milan Hrnčíř na okna v druhém patře paláce. Byl jedním z těch, kteří právě o víkendu možnost podívat se na běžně zavřená místa využil. Jeho matka bydlela na zámku od roku 1963.

Průvodce příchozím dělal majitel paláce Pavel Janda. Návštěvníci mohli také obdivovat už vybavenou a hotovou mariánskou kapli v přízemí paláce.

 Zaujal i krb, ve kterém se pohodlně postaví dospělý člověk nebo původní lustry.

„Palác chceme otevřít pro veřejnost, vytvořit prohlídkové okruhy, vybavit nábytkem,“ prozradil další plány Janda.

Dodal, že mu město ročně přispívá na opravy osmi sty tisíci korun. V paláci je potřeba ještě dokončit podlahy, vymalovat a osadit místnosti kachlovými kamny. Majitel odhaduje, že by se památku mohlo podařit zpřístupnit veřejnosti zhruba za pět let.

Krb paláce českokamenického zámku je tek velký, že se do něj vejde dospělý člověk
Spustit audio

Související