Dopravní společnost Šmídl ze Žamberka na Orlickoústecku, podle Forbesu 42. největší rodinná firma Česka, loni dosáhla zisku po zdanění téměř osmašedesát milionů korun. Výsledek je o třicet milionů korun vyšší než rok předtím.

Tržby se zvýšily o jednadvacet procent na 1,238 miliardy korun, což je podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin dosud nejvyšší výsledek v historii firmy. Provozní výsledek hospodaření se meziročně zvýšil z třiatřiceti milionů korun na čtyřiasedmdesát.

„Loňské výsledky poznamenal válečný konflikt na Ukrajině, který vyvolal prudký nárůst cen, zejména pohonných hmot, aditiva AdBlue a energií. Díky rychlé reakci se společnosti podařilo udržet se na plánovaných hodnotách hospodářského výsledku a udržet obrat nad hranicí jedné miliardy korun,“ vysvětluje jednatel Radek Odstrčil.

Společnost má s klienty uzavřené palivové doložky, které aktuální cenu pohonných hmot zohledňují. Uzavírají se na měsíc, vloni to bylo i na týden. Minulý rok byly měsíční náklady na pohonné hmoty kolem pětadvaceti milionů korun, letos asi o deset milionů korun méně.

Počet vozidel firmy se během let postupně snižuje. V roce 2015 jich provozovala 290, o tři roky později 272 a vloni 255. Stáří do tří let mělo minulý rok 165 z nich. V dopravě vlastními vozy vloni převládaly přepravy do Francie, Itálie, Německa a Rakouska, nejvyšší nárůst zaznamenala doprava do prvních dvou zmíněných.

Společnost zajišťuje silniční dopravu z devětasedmdesáti procent vlastními kamiony, zbytek spedičně. Společnost založil Vladimír Šmídl v roce 1990, dnes ji vede společně se svou dcerou Martinou Šmídlovou, kterou jsme letos zařadili mezi nejvlivnější ženy Česka.

Z původně rodinného podniku se firma Šmídl rozrostla do holdingového uspořádání se čtyřmi pobočkami v České republice. Začleněna je do společnosti Šmídl Provozní Holding.