https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strakonicka-teplarna-zmenila-chlazeni-vodou-rocne-usetri-dva-miliony-m3-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strakonická teplárna změnila chlazení vodou, ročně ušetří dva miliony m3 vody

1.10.2023 21:04 | STRAKONICE (ČTK)
Strakonická teplárna změnila chlazení vodou a ročně ušetří asi dva miliony metrů krychlových vody, v penězích asi 5,8 milionu Kč za rok. Firma uzavřela svůj chladicí okruh turbíny TG2, přestala čerpat chladnou a vypouštět oteplenou vodu zpět do řeky Otavy. Místo toho využívá chlazení v nové chladicí věži. Ročně tím snížila průtok říční vody přes teplárnu o dva miliony metrů krychlových. Firma také repasovala původní kondenzátor z 50. let 20. století. Teplárna o tom informovala na webu.
 

"Uzavřela se jedna historická kapitola fungování teplárny. Cílem byla náhrada průtočného chlazení kondenzátoru turbíny TG2 uzavřeným chladicím okruhem s cílem omezit spotřebu vody a snížit tak závislost provozu teplárny na odběrech a dostupnosti surové vody v řece Otavě," uvedla firma. Turbína TG2 slouží teplárně k výrobě elektřiny zejména v období mezi zimou a létem. Firma také repasovala původní kondenzátor, postavila novou chladicí věž a upravila rozvody vody a odpadní potrubí ve svém areálu.

Díky změně chlazení klesne spotřeba vody a závislost na odběrech vody z řeky. Teplárna by měla nově spotřebovat nejvýš 1250 metrů krychlových vody denně, 452.000 metrů krychlových ročně. Znamená to úsporu odběrů vody o 68 procent. Díky opravě kondenzátoru bude stabilnější výroba tepla a elektřiny, uvedla firma.

Strakonická teplárna skončila loni v zisku po zdanění 6,5 milionu korun, meziročně byl nižší o 39 procent. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží loni stouply téměř o 19 procent na 377,9 milionu Kč. Firma loni prodala 388 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o osm procent méně. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou teplárna zveřejnila na webu. Teplárna od letošního ledna zvýšila ceny za teplo meziročně o 55 procent a za gigajoule platí lidé 895,36 Kč bez DPH.

Na konci června vytěsnila teplárna drobné akcionáře. Město Strakonice v ní tak získalo 100 procent akcií. V budoucnu by mohl do teplárny vstoupit investor, který by měl menšinový podíl a většinu v představenstvu. Radnice jedná jako s investorem s firmou Plzeňská teplárenská, která je propojená s EPH Daniela Křetínského, řekl ČTK místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Strakonická teplárna vytápí asi 7000 domácností a desítky firem. Zaměstnává 126 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

2.10.2023 18:04
No místo oteplování Otavy bude vypařovat vodu ve věži. Jestli je to úspora vody nevím. Možná je to úspora poplatků za teplem znečištěnou vodu do řeky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist