Smetana a Kabeláč. Cyklus Hybatelé rezonance zahajuje klavírista Bartoš

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 10. 2023 12:18
Letošní cyklus klavírních koncertů Hybatelé rezonance toto pondělí 2. října v pražském Anežském klášteře odstartuje recitál Jana Bartoše. Ten představí repertoár z alba, jež vydal v únoru. Přední český pianista a umělecký ředitel hned dvou festivalů zahraje Sny Bedřicha Smetany nebo Osm preludií pro klavír Miloslava Kabeláče.
Jan Bartoš je přední český klavírista a mimo jiné umělecký ředitel festivalů Music is... a Prague Music Performance.
Jan Bartoš je přední český klavírista a mimo jiné umělecký ředitel festivalů Music is... a Prague Music Performance. | Foto: Vojtěch Havlík

Humanisticky zaměřené dílo Miloslava Kabeláče, který žil v letech 1908 až 1979 a patřil k největším českým symfonikům 20. století, v jistém ohledu navazuje na odkaz Bedřicha Smetany i Leoše Janáčka. "Vždy jsem mezi těmito autory vnímal silnou vnitřní příbuznost," říká Jan Bartoš.

Oba autoři zkomponovali své nejdůležitější klavírní cykly v době, kdy pracovali na zásadních orchestrálních skladbách. Smetana vytvořil Sny roku 1875, kdy dokončoval Šárku a Z českých luhů a hájů z cyklu Má vlast. Miloslav Kabeláč pak osm preludií pro klavír stvořil v letech 1954 až 1956, kdy pracoval na svém vrcholném symfonickém opusu Mysterium času.

Pro oba platí, že jejich moderní a nadčasová klavírní tvorba dodnes zůstává ve stínu vrcholných symfonických děl, myslí si Jan Bartoš. "Paralely zahlédneme i v jejich uměleckých cestách. Byli nejen uznávanými skladateli, ale i respektovanými dirigenty a klavíristy," srovnává jedenačtyřicetiletý ostravský rodák. Ten vystupuje na sólových recitálech, s významnými orchestry i na koncertech komorní hudby. Jeho nahrávku Kabeláčových a Smetanových skladeb letos zveřejnil Supraphon.

Šestý ročník cyklu Hybatelé rezonance představí čtveřici umělců, kteří na koncertním křídle C. Bechstein D 282 uvedou program dle vlastního výběru. Druhý koncert bude v pondělí 6. listopadu patřit dvaapadesátileté Jitce Čechové, jež zahraje skladby Vítězslava Nováka, Josefa Páleníčka, Leoše Janáčka, Jaroslava Ježka a Josefa Suka.

První jarní koncert příštího roku se ponese v rytmu jazzu. V pondělí 8. dubna na Hybatelích rezonance vystoupí přední jazzový pianista, sedmatřicetiletý Vít Křišťan. Naváže na suitu pro klavír, zpěv a rozšířený orchestr nazvanou Mandala, kterou letos uvedl se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Zároveň odkáže na inspiraci polskou hudbou, uvede některé jazzové standardy a bude improvizovat.

Festival v pondělí 13. května uzavře Ivo Kahánek s kompozicemi autorů ovlivněných českou stopou. Uvede díla Domenica Scarlattiho, Johannese Brahmse, Ference Liszta a Bély Bartóka.

Cyklus Hybatelé rezonance se stal nástupcem dvouleté série Saleem Ashkar Beethoven Residency, kde v rámci osmi koncertů zaznělo všech 32 Beethovenových klavírních sonát. V rámci této koncertní řady se dosud představili Lukáš Klánský, Tomáš Kačo, Beata Hlavenková, Miroslav Sekera nebo Nikol Bóková. Pořadatelé poskytují prostor výrazným osobnostem české klavírní školy a představují je v profilových recitálech, vyjadřujících jejich umělecký názor a preference.

Video: Jan Bartoš hraje Kabeláče a Smetanu

Nahrávku Kabeláčových a Smetanových skladeb v podání Jana Bartoše letos vydal Supraphon. Foto: Vojtěch Havlík | Video: Supraphon
 

Právě se děje

Další zprávy