Martínek není sám. 14letá Míša trpí stejnou nemocí, hrozí jí udušení, pojišťovna léčbu nehradí

S šestiletou dívenkou se na dětském hřišti v Plzni utrhla lanovka.

Jak bude probíhat léčba dvouletého Martínka

Dvouletý Martínek, na jehož léčbu se v charitativní sbírce podařilo vybrat přes sto milionů korun, není jediný, kdo v Česku trpí syndromem AADC. Vzácné onemocnění má také 14letá Míša Hlaváčková z obce Dědek na Pardubicku. Stejně jako u Martínka i její léčbu pojišťovna zamítla, informuje web tn.cz. Míšina rodina nyní prosí o pomoc.

Pro Míšu i Martínka je jedinou nadějí na lepší život finančně nákladná genová terapie. Tu pojišťovny rodinám odmítly zaplatit. Hlaváčkovým hned dvakrát. Rodina proto prosí o pomoc, ať už finanční, nebo prostřednictvím sdílení Míšina příběhu na sociálních sítích, informuje tn.cz.

Míša zatím bere udržovací léky, denně potřebuje až 17 pilulek. Ty její stav zlepšují vždy jen na pár hodin. Léky mají navíc řadu vedlejších účinků. „Má z nich vtažený jazyk dozadu. Ten se občas nafukuje a hrozí udušení,“ vysvětlila Míšina maminka Lenka Hlaváčková.

K TÉMATU: Zázračná pomoc. Češi vybrali pro nemocného Martínka přes 100 milionů. Daně? Má dostat vše

Čtrnáctiletá dívka je odkázaná na pomoc rodičů. Ti ji musejí hlídat i přes noc. Maminka s Míšou denně hodinu cvičí ve speciálně zařízené rehabilitační místnosti. Celá péče o Míšu je finančně náročná, dosahuje až 600 tisíc korun ročně. Pokrýt náklady rodině zatím pomáhají dárci, kteří přispívají na webu Pomozte Mišce.

Míša se narodila jako zdravé miminko. „Kolem půl roku jsem dostala rýmu a byla při tom očkována, můj stav se najednou začal dost horšit,“ píše se na webu, který popisuje Míšin příběh. Lékaři provedli různá vyšetření, ale na nic nepřišli. Poté se Míšin stav zlepšoval, vše ale změnila zástava srdce, kterou prodělala ve třech letech. Oživovali ji rodiče i záchranáři. „Povedlo se nám ji vrátit do života,“ řekla Míšina maminka.

Do deseti let Míšina života lékaři rodině tvrdili, že holčička trpí dětskou mozkovou obrnou. Až laboratorní rozbory krve ve Velké Británii ukázaly, že jde ve skutečnosti o vzácné onemocnění. „Nezvládne se najíst, nesedne si, nedojde si na záchod,“ popsala Hlaváčková.

Rodiče ještě vychovávají starší dceru Terezku. „Od patnácti chodí po brigádách, aby si mohla dopřát, jako děti v jejím věku, radosti, třeba kino. My na to prostředky už nemáme,“ poznamenala matka.

Zatímco Míšina rodina stále čeká na pomoc, peníze na Martínkovu léčbu už se podařilo vybrat. „Já jsem strašně ráda, že se to podařilo vybrat. Když už by ty peníze nechtěli dát dvouletému klukovi, který má největší šanci v tomhle věku uspět, tak komu jinému by je chtěli dát,“ uvedla Hlaváčková.

Tagy:
nemoc zdraví rodina léčba Pardubický kraj Česko Míša Martínek sbírka pro Martínka Dědek