Na gymnáziu v Kroměříži unikla chemická látka. Hasiči evakuovali sedm stovek studentů

Zhruba 600 studentů a zaměstnanců muselo dopoledne narychlo opustit budovu gymnázia v centru Kroměříže. Důvodem evakuace byl únik neznámé chemické látky. Nikdo se nezranil. Celý den na místě zasahovali hasiči. Do budovy vstupovali ve speciálních oblecích, na pomoc si přizvali chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm. Podle mluvčího hasičů bude zásah pokračovat ještě v úterý.

Hasiči ke gymnáziu na kroměřížském Masarykově náměstí vyjížděli v 09:30. „Ve sklepních prostorech zdejší střední školy došlo k vysypání chemické látky a její následné reakci,“ řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Po úniku látky byla budova evakuována. „Velitel zásahu si na místo povolal pracovníky chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm. Ti rozborem zjistí, o jakou látku se jedná, a navrhnou další postup zásahu. Lze předpokládat, že zásah potrvá ještě několik hodin. Z tohoto důvodu bude omezen i provoz v okolí školy,“ doplnila mluvčí hasičů.

Ředitel gymnázia bližší informace o události po poledni neměl, ve škole byli stále hasiči. „Důležité je, že všichni jsou v pořádku, žádné zranění se nestalo,“ uvedl Josef Havela. Událost podle něj mohla souviset s aktuálními opravami ve sklepě budovy. Nachází se tam sklad chemikálií pro výuku. K nechtěnému úniku a reakci došlo údajně při vyklízení prostoru.