Hlavní obsah

RECENZE: Film Hadí plyn měl ambice, které zdaleka nenaplnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po filmech Vaterland – Lovecký deník a Hlava – ruce – srdce přichází scenárista a režisér David Jařab s filmem Hadí plyn. Uvedl ho ve světové premiéře na karlovarském festivalu, kde ho označil za trochu divnou komedii, kterou by si diváci měli nechat uležet pár dnů v hlavě, než si vytvoří názor.

Foto: Cinemart

Stanislav Majer a Mara Lukama plují divočinou

Článek

Nyní vstupuje Hadí plyn do kin a ke změně prvotního dojmu nepomohlo čtvrt roku. Jde o film, který se navzdory nepochybně upřímné snaze tematizovat násilí, boj o přírodní zdroje i řeku coby symbol cesty nepovedl. A fakt, že se pro něj Jařab inspiroval knihou Josepha Conrada Srdce temnoty, působí skoro parodicky už proto, že stejná kniha inspirovala Francise F. Coppolu k jeho geniální Apokalypse.

O parodii, ale ani o komedii (byť divnou) v případě Hadího plynu rozhodně nejde. Je ostatně celkově dost obtížné rozpoznat, oč tu jde. Ona snaha vyjádřit se ke zmíněným tématům je sice jasná, ale způsob, jímž to film činí, je spíše zoufalý.

Martin Pechlát: Na každé komediální roli nejdřív potřebuji najít tragičnost života

Kultura

Hlavní hrdina Robert Klein (Stanislav Majer) se na začátku filmu svěřuje, že neví, proč „to“ vůbec dělá. Proč se zajímá o bratra, kterého viděl jen několikrát v životě. A lze se obávat, že se to nedozví ani divák. Klein se nicméně vydává bratra hledat a s ním i svoji vlastní duši. Cesta ho zavede kamsi do neprostupných bažinatých končin Evropy, kde zažije věci, které pohříchu nedávají smysl. Snaha o surrealismus je tu přitom další prvkem, který vyvolává spíše útrpnost než cokoliv jiného.

Stěžejní zřejmě měly být promluvy, v nichž padají taková moudra jako „bez humanismu a soucitu bychom byli jenom ubohá zvířata. Ale bez násilí a pokoření jiných bytostí bychom nedokázali dát některým podstatným okamžikům našeho života dynamiku.“

Ve Varech si odbyla premiéru divná komedie. Hadí plyn zkoumá hranice lidskosti

Letem filmem

Dialogy například o tom, že „každý pořádný chlap vytáhne z vody hada“ a „lepší je bejt připravenej než zaskočenej“ jsou prokládány dlouhými bezobsažnými pauzami, takže celý film je čím dál nesnesitelnější. A to navzdory tomu, že Mara Lukama (původem z Angoly) je vskutku uhrančivá. A Majer podává výkon, díky kterému člověk sice neodejde z kina, ale není si jistý, že herec (spolu se svou postavou) věděl vždy úplně přesně, co a proč dělá a říká.

Hadí plyn
Česko / Slovensko / Rumunsko 2023, 112 min.
Režie: David Jařab, hrají: Stanislav Majer, Václav Vašák, Martin Pechlát, Mara Lukama a další.
Hodnocení: 30 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám