Skončila Mezinárodní violová soutěž Oskara Nedbala. První cena nebyl udělena, druhá putuje do Francie

5. ročník Mezinárodní violové soutěže Oskara Nedbala se letos opět uskutečnil na půdě Pražské konzervatoře. Do soutěže se přihlásilo 95 violistů z 32 zemí světa ve věku do 30 let.

První kolo soutěže se uskutečnilo formou videonahrávek, které porota posuzovala během prvních 14 dnů v červenci. Do druhého kola postoupilo 18 violistů z 11 zemí – Anuschka Cidlinski (Německo), Toby Cook (Velká Británie), Andreas Grimstad (Norsko), Duleen Van Gunsteren (Nizozemí), Héloïse Houzé (Francie), Brian Isaacs (USA), Jimin Jang (Jižní Korea), Annariina Jokela (Finsko), Jihwan Lim (Jižní Korea), Katie Liu (USA), Shyler Macaggi (USA), Yeunwoo Park (Jižní Korea), Maria Rallo Muguruza (Španělsko), Sarah Strohm (Německo/Švýcarsko), Otoha Tabata (Japonsko), Shuo Xu (Čína), Zheng Yang (Čína).

Ve druhém kole violisté zahráli Sonátu pro violu a klavír libovolného výběru a povinnou skladbu soutěže – Romantický kus op. 18 Oskara Nedbala. Klavírního doprovodu se ujali oficiální klavíristé soutěže Libuše Pančochová a Martin Levický.

Finalists OK.jpg
  • Finalisté (©Zdeněk Chrapek)

Do třetího kola soutěže porota vybrala tyto violisty – Duleen Van Gunsteren (Nizozemí), Héloïse Houzé (Francie), Maria Rallo Muguruza (Španělsko) a Xunyu Zhou (Čína). Ve finále se soutěžící představili za doprovodu Plzeňské filharmonie pod vedením jejich šéfdirigenta Chuheie Iwasakiho a zahráli Koncert pro violu C. Stamitze nebo F. A. Hoffmeistera.

„Mám obrovskou radost z celosvětového zájmu na této čistě violové události“, říká Kristina Fialová, přední česká violistka, ředitelka a zakladatelka soutěže a dodává: „Již podruhé jsme měli finále soutěže za doprovodu orchestru. Pro soutěžící to byla krásná zkušenost nejen pro to, že pro všechny finalisty to byl první koncert s orchestrem v jejich hudební kariéře.“

Maria Rallo Muguruza OK.jpg
  • Maria Rallo Muguruza (©Zdeněk Chrapek)

V porotě kromě Kristiny Fialové usedli další renomovaní violisté a pedagogové: Tim Frederiksen (Dánsko), Petér Bársony (Maďarsko), Jan Pěruška (Česká republika) a Lech Antonio Uszynski (Itálie/Švýcarsko).

Laureáti soutěže si odnesli kromě finančních cen mistrovský smyčec Luboše Odlase, violová pouzdra Luthier od firmy Gewa či věcné ceny od společnosti Pirastro. Během soutěže také zazněl recitál loňského vítěze, japonsko-holandského violisty Takehira Konoe společně s klavíristou Stanislavem Gallinem.

Duleen van Gunsteren ok.jpg
  • Duleen van Gunsteren (©Zdeněk Chrapek)

Výsledky 5. ročníku Mezinárodní violové soutěže Oskara Nedbala

Druhá cena Héloise Houzé (Francie)

30.000 CZK, violové pouzdro GEWA, 2 sady strun Pirastro Perpetual a kalafuna Pirastro

Třetí cena Maria Rallo Muguruza (Španělsko)

20.000 CZK, violové pouzdro GEWA, 1 sada strun Pirastro Perpetual a kalafuna Pirastro

Třetí cena Duleen van Gunsteren (Nizozemí)

20.000 CZK, violové pouzdro GEWA, 1 sada strun Pirastro Perpetual a kalafuna Pirastro

Laureát soutěže Xunyu Zhou (Čína)

Xunyu Zhou ok.jpg
  • Xunyu Zhou (©Zdeněk Chrapek)

Čestné uznání – Brian Isaacs (USA), Sarah Strohm (Německo/Švýcarsko)

Cena publika – Héloise Houzé (Francie)

Cena za nejlepší provedení díla B. Martinů (15.000 CZK) Brian Isaacs (USA)

Cena za nejlepší provedení díla O. Nedbala – Sarah Strohm (Německo/Švýcarsko)

Cena Pirastro Jimin Jang (South Korea)

Úvodní foto: Héloise Houzé (©Zdeněk Chrapek)

Podcast