OBRAZEM: Koncerty, jarmark a historický průvod českých panovníků. Poděbrady oslavily 800 let od první písemné zmínky o městě

2. říjen 2023 17:00

Poděbrady si připomínají osmisté výročí první dochované písemné zmínky o městě. Stalo se tak na den přesně 1. října roku 1223. Téměř měsíční oslavy zakončil program na poděbradském zámku a lázeňské kolonádě. Byla u toho i reportérka Zuzana Roudnická.

Historický průvod s panovníky, kteří se zapsali do historie Poděbrad, obkroužil centrum města a zahájil tak hlavní část oslav. V průvodu nechyběl třeba Jiří z Poděbrad, Karel IV. nebo Přemysl Otakar II.

„Já bych začal Přemyslem Otakarem II., který v roce 1262 získal Poděbrady jako odúmrť a začal tady přestavovat dřevěnou tvrz na pevný kamenný vodní hrad, což se mu podařilo v roce 1268. Pravidelně sem zajížděl s celým dvorem a z Poděbrad úřadoval,“ přibližuje význam jednoho z panovníků místostarosta města Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady).

Vodní hrad jeho pozdější majitelé přeměnily v zámek, který dnes patří Univerzitě Karlově. Při příležitosti oslav si lidé mohli prohlédnout veřejnosti běžně nepřístupné zámecké prostory, a to včetně věže.

„Já jsem z tohoto pohledu Poděbrady ještě nikdy neviděla,“ okomentovala výhled z věže jedna z návštěvnic, paní Monika.

Věž zámku v Poděbradech - výhled po okolí

Výjimečně si lidé při oslavách mohli také prohlédnout i faksimilii, tedy přesnou kopii listiny s první zmínkou o městě, uvedenou prostřednictvím Hroznaty z Poděbrad. V dokumentu figuroval jako svědek.

Podle místostarosty Ladislava Langra si lidé mají svou historii připomínat: „Říká se, že stromy rostou z kořenů a města vyrůstají z tradice. A my tu tradici máme ohromnou, takže si myslím, že je zcela na místě se s ní pochlubit.“

Český rozhlas Region – Milujeme střední Čechy

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio