Historici debatovali o účasti Čechů a Slováků ve válce v Indočíně



Debaty se zúčastnili Jan Kalous z Muzea paměti XX. století (vlevo), dále i Kamil Nedvědický (ÚSTR) a Petr Blažek (ÚSTR / MPXX)

Zástupci Ministerstva obrany ČR Pavel Kugler (vlevo) a vedoucí Odboru pro válečné veterány a válečné hroby Robert Speychal

(30. 9. 2023) – Již zanedlouho proběhne v pražském Kino Atlas několikadenní filmový festival filmů Nezlomní a obětovaní, jehož spolupořadatelem je v letošním roce také Ústav pro studium totalitních režimů. V pořadí již čtvrtý ročník filmové přehlídky je věnován tématu protikomunistického odboje ve filmu, které bylo vybráno v kontextu se 70. výročím strastiplné cesty bratrů Mašínových a jejich přátel do Západního Berlína. Na programu budou domácí i zahraniční hrané a dokumentární snímky, besedy s jejich tvůrci a historiky, studentské projekce, workshopy či slavnostní předávání cen festivalu. Součástí jeho doprovodného programu je také několik tematických debat, jedna z nich – Účast Čechů a Slováků ve válce v Indočíně – se uskutečnila už v minulém týdnu.

Na straně Francie bojovalo v letech 1948 až 1954 v Indočíně přes 1600 mladých Čechů a Slováků. Minimálně 300 z nich na bojištích jihovýchodní Asie padlo. Další, tentokrát v uniformách americké armády, našli smrt při druhé vietnamské válce. Jak se dnes stavíme k jejich bojovému nasazení? Zaslouží si být nazýváni hrdiny boje proti komunismu? Jak je to s jejich rehabilitacemi? Tyto a další otázky si kladli a debatovali nad nimi v pražském Kino Atlas v úterý 26. září historici Ústavu pro studium totalitních režimů a Muzea paměti XX. století Kamil Nedvědický, Petr Blažek a Jan Kalous se zástupci Ministerstva obrany ČR, respektive Odboru pro válečné veterány a válečné hroby Robertem Speychalem a Pavlem Kuglerem. Debata byla rovněž pozvánkou ke shlédnutí dokumentárního snímku scenáristů Luďka Navary a Ladislava Kudrny a režiséra Michaela Kaboše z roku 2018 Pochoduj, nebo zemři. Film je prvním a zároveň posledním zachycením autentických osudů žijících pamětníků.


Zpracoval MARTIN VACEK

Foto se svolením Marta Myšková / MPXX

související: