V Charkově postaví první podzemní školu. Bude splňovat nejmodernější požadavky na obranné budovy

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina – První ukrajinská podzemní škola bude postavena v severovýchodním Charkově, uvedl starosta Ihor Těrechov. Kryt umožní tisícům dětí bezpečně pokračovat v prezenčním vzdělávání i v době raketového ohrožení, píše server BBC.

V pondělí Charkovskou oblast opět zasáhly raketové útoky, které jsou pravidelným jevem. Ukrajina uvádí, že od začátku ruské plnohodnotné invaze v roce 2022 bylo zničeno více než 360 vzdělávacích zařízení a přes 3000 jich bylo poškozeno.

Podle Dětského fondu OSN UNICEF v současné době studuje osobně pouze třetina ukrajinských školáků, a to uprostřed pokračujících smrtících ruských raketových a dronových útoků i ostřelování.

Mnozí z těchto žáků jsou nuceni navštěvovat vyučování v podzemních stanicích metra a dalších provizorních krytech – často bez řádného vytápění.

Agentura EU pro základní práva (FRA) minulý týden uvedla, že mnoho škol v 27členném bloku má problémy s integrací dětí, které uprchly před válkou na Ukrajině. V současné době je v EU asi 1,3 milionu ukrajinských dětí.

Podle starosty Charkova bude škola splňovat nejmodernější požadavky na obranné budovy, píše deník Ukrajinska Pravda. Zdůraznil, že městské úřady letos ani v příštím roce nesníží výdaje na školství ani o jedinou hřivnu (pozn. red.: ukrajinská měna), a to navzdory nedostatku rozpočtových prostředků.

Minulý měsíc zahájilo nový školní rok více než 1 000 charkovských žáků v pěti stanicích metra, které se proměnily v tzv. metroškoly. Studenti jsou převáženi autobusy a učí se ve dvou směnách. V každé stanici metra slouží policie a záchranáři.

Charkov – druhé největší ukrajinské město ležící pouhých 30 km od ruských hranic – byl během prvních týdnů invaze ruského prezidenta Vladimira Putina zahájené v únoru 2022 těžce bombardován. Místní obyvatelé byli často svědky prudkých pouličních bojů, když se ruské jednotky pokusily Charkov dobýt. Nakonec byly během bleskové ukrajinské protiofenzívy loni na podzim zatlačeny zpět.

Zdroj: BBC, Ukrajinska Pravda