Hlavní obsah
Cestování

Jimramov: Skrytá perla horního toku Svratky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Šulc (se svolením autora)

Náměstí v Jimramově

V údolí řeky Svratky, obklopeném kopci a lesy, se nachází jedno z nejkrásnějších městeček Vysočiny - Jimramov. Jeho starosvětská atmosféra a nádherné okolí lákají nejen návštěvníky z blízkého okolí.

Článek

V malebném údolí řeky Svratky na soutoku s Fryšávkou se rozprostírá malé a malebné městečko Jimramov. Jeho starobylá atmosféra a okouzlující okolí lákají návštěvníky z blízkého i vzdálenějšího okolí. Přestože je považován za jedno z nejkrásnějších míst na Vysočině, turisté ho často přehlížejí.

Foto: Koruna Vysočiny

Pohled na městečko od Kabačky

Jimramov si získal srdce nejen běžných návštěvníků, ale i významných osobností. Mezi nimi byl i Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, významný člen olympijského hnutí, který propadl kouzlu tohoto místa. Jimramov si získal také přízeň filmařů, kteří nedávno objevili jeho unikátní potenciál a využili ho při natáčení slavných Četnických humoresek.

Samotná procházka ulicemi Jimramova vás přenese do minulosti. Městečko, které bylo v roce 1990 vyhlášeno městskou památkovou zónou, skrývá bohaté kulturně-historické dědictví a architekturu 19. století. Procházka jeho ulicemi je jako cesta časem, která odhaluje tajemství minulých generací. Historické jádro Jimramova se soustřeďuje kolem dlouhého a úzkého náměstí ve tvaru nálevky, kterým kdysi vedla stará stezka proti proudu řeky Svratky od Dalečína.

Foto: Koruna Vysočiny

Náměstí Jana Karafiáta

Prohlídka památkové zóny vede návštěvníky přes 11 zastavení, která jsou označena na fasádách jednotlivých budov. Tato zóna je skutečnou pokladnicí historických staveb a míst, která připomínají slavné události a významné osobnosti spojené s Jimramovem.

V samotném historickém jádru Jimramova dominuje budova bývalé školy „U sv. Jana“. Tato klasicistní budova, postavená hrabětem Antonínem Belcredim v roce 1801, sloužila jako škola až do roku 1986. Dnes se v ní nachází výstavní síň a Síň rodáků. Mezi nejslavnějšími rodáky, které si zde můžete připomenout, patří spisovatel a evangelický kněz Jan Karafiát, autor nezapomenutelných příběhů Broučků. V expozici muzea si můžete prohlédnout originální nábytek z jeho pracovny nebo ucelenou sbírku vydání Broučků v různých jazycích, včetně hindštiny a japonštiny.

Foto: Roman Šulc

Sbírka Broučků

Dalším významným místem v Jimramově je Christianeum, bývalý klášter postavený v letech 1885 až 1889 hrabětem Belcredim na počest jeho choti Kristiny hraběnky Nosticové. Dříve zde působil řád sester, který provozoval dětskou opatrovnu a školu ručních prací pro dívky.

Mezi další zajímavá místa, která stojí za návštěvu při procházce městem, patří starobylá radnice, pravděpodobně nejstarší dům v Jimramově. Tato budova, původně renesanční a později přestavěná v klasicistním slohu, nese na své fasádě znak města, který tvoří štít s třemi stříbrnými hroty symbolizujícími tři kopce: Holý vrch, Padělek a Prosičku.

Foto: Roman Šulc

Radnice

Jedním z nejvýznamnějších míst v městečka je Jimramovský zámek. Za jeho zakladatele je považován Pavel Katarin z Kataru, který koupil jimramovské panství v roce 1588. Postavil dnešní jižní a východní křídlo zámku. V 18. století bylo postaveno křídlo severní a k zámku byla přistavěna krytá nadzemní chodba spojující ho s nedalekým katolickým kostelem. Poslední západní křídlo bylo dokončeno na přelomu 18. a 19. století, kdy panství vlastnil italský rod Belcredi. Díky dostavbě posledního křídla vzniklo čtvercové nádvoří s kašnou uprostřed.

Foto: Roman Šulc

Zámek Jimramov

Mezi další významné osobnosti, které pocházejí z Jimramova, patří bratři Mrštíkové, autoři divadelní hry Maryša. Jejich rodný dům stojí na skalnatém ostrohu nad soutokem řeky Svratky s Fryšávkou a je ozdoben pamětní deskou.

K jimramovskému zámku patří i novogotická kamenná hrobka rodu Belcredi, která stojí na svahu kopce Padělek. Hrobka byla postavena v roce 1869. Nad jejím vchodem je latinský nápis znamenající „Blažení mrtví, kteří zemřeli v pánu“. Ve hrobce se nachází malý oltář a velký dřevěný kříž.

Foto: Roman Šulc

Novogotická hrobka Belcredi

V rámci prohlídky byste neměli opomenout další zajímavá místa, jako je katolický kostel Narození Panny Marie, který stojí na místě původního gotického kostela. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1361. Na místě dřívější evangelické modlitebny byl v letech 1789 až 1791 postaven evangelický kostel. Původně neměl věž, ta byla přistavěna později v empírovém stylu.

Foto: Roman Šulc

Katolický kostel

Dále stojí za zmínku funkcionalistická vila lékaře Josefa Železného, která se nachází u mostu přes řeku Svratku. Tato vila byla postavena v roce 1936 a vyniká svou architekturou a markýzou nad vstupem.

Foto: Roman Šulc

Vila továrníka Železného

V domě čp. 10 se v roce 1846 narodil Jan Karafiát, autor nezapomenutelných příběhů Broučků. Od roku 1876, kdy kniha poprvé vyšla, se dočkala stovek vydání po celém světě. Jan Karafiát nebyl pouze spisovatelem, ale především evangelickým farářem. Možná právě proto odkázal autorská práva na tuto knihu církvi českobratrské, která díky tomu mohla finančně podporovat vydání Bible a církevních tisků. Na jeho domě se nachází pamětní deska z roku 1936.

Foto: Roman Šulc

Rodný dům Jana Karafiáta

Další možností, jak si užít procházku městem, je Putování městy Koruny Vysočiny, kde spolu s Broučkem a Beruškou odhalíte skrytá místa tohoto krásného městečka.

Foto: Koruna Vysočiny

Putování Jimramovem

Jimramov je městečkem bohatým na historii, památky a významné osobnosti. Jeho památková zóna nabízí jedinečnou příležitost poznat toto krásné místo a jeho pozoruhodné kulturní dědictví. V okolí se nachází nádherná kopcovitá krajina a začíná tu Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy, která je domovem mnoha vzácných druhů rostlin a zvířat. Pro milovníky přírody a outdoorové aktivity je tedy Jimramov ideálním výchozím bodem pro objevování této malebné části Vysočiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz