Německo vyvíjí nový průzkumný dron LUNA NG. Ten vznikl na základě zkušeností z války na Ukrajině

Německo vyvíjí nový průzkumný dron LUNA NG. Ten vydrží ve vzduchu až 12 hodin a bude sloužit jako budoucí platforma pro novou generaci dronů co budou moci vzlétat vertikálně.

Díky zkušenostem získaným ve válce na Ukrajině vznikl tento ultralehký průzkumný dron. Vyrábět ho bude německá firma Rheinmetall, která vyrábí také tanky Leopard a mnoho další německé vojenské techniky. Dron vydrží ve vzduchu až 12 hodin a bude sloužit jako průzkumný letoun. Také bude získávat data pro dělostřelectvo, aby bylo přesnější a rychlejší v zaměření cíle. Vzletová váha je pouze 110 kg.

Průzkumný dron je pouze začátek. Rheinmetall bude nadále vylepšovat tento typ dronu a v budoucnu bude i bojová verze, dokonce bude verze, která umí vzlétnout vertikálně. Dron má integrován mnoho senzorů, které zajistí efektivní a bezpečný let a samozřejmě efektivní identifikaci cílů. Tyto drony spadají pod systém HUSAR, což je komplet pěti dronů LUNA NG, dvou kontrolních stanic a dvou vypouštěcích vozidel. Dokončení vývoje a nasazení tohoto systému je naplánováno na druhý kvartál roku 2025. Vyrobí se 60 kusů těchto dronů. Vývoj a výroba bude stát cca 4,9 miliardy korun.

Zdroj: redakce, edrmagazine