Sociální sítě
Nahoru

Čeští umělečtí skláři nadchli italské Benátky

Sedmý ročník mezinárodního festivalu sklářského umění Venice Glass Week patřil i českým sklářům. Svá umělecká díla zde v rámci výstavy CZECH GLASS | FRAGILE představili Dana Zámečníková, Alena Matějka, Klára Horáčková a František Jungvirt ve spolupráci s Barborou Kotěšovcovou. Výstava vznikla pod vedením kurátorky Márie Gálové. K vidění bude až do 27. října 2023. Českou výstavu skla přivezla do Benátek společnost Art Lines.

Čeští skláři se v rámci festivalu Venice Glass Week představili již podruhé. Kurátorka Mária Gálová totiž o výstavě neuvažuje jako o jednorázovém projektu, ale dlouhodobém konceptu v rámci Venice Glass Week. I letos byl o vystavené exponáty velký zájem veřejnosti.

„Už při otevření se do výstavního prostoru přišlo podívat velké množství lidí, aby obdivovaly díla našich předních sklářů. Jsem rád, že české sklo je celosvětový pojem. Symbolické je také místo, neboť benátské sklo má více než tisíciletou tradici a představuje jeden z vrcholů sklářského řemesla. O to víc si cením pozitivních ohlasů, kterých se nám v tomto městě dostalo,“ uvádí Ondřej Škarka, zakladatel společnosti Art Lines.

Propojujícím tématem letošní výstavy CZECH GLASS | FRAGILE je křehkost, kterou do svých děl promítli všichni vystavující umělci. Dana Zámečníková vychází ze vzpomínek na domov a zamýšlí se nad křehkostí našich kořenů. Alena Matějka zase zkoumá křehkost civilizací, neboť mnoho slavných a mocných impérií v historii zaniklo. Pro Kláru Horáčkovou je v její tvorbě klíčová křehká hranice v rámci evoluce a kontrast reálného světa s tím, který individuálně vnímáme. Dvojice Jungvirt–Kotěšovcová propojila dvě odlišné oblasti. Sklo a textil spojují v jedno umělecké dílo.

Výstava CZECH GLASS | FRAGILE probíhá v benátském centru současného umění CREA. K vidění bude až do 27. října 2023.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.