KOMIKS: Eternals, Vol. 1: Only Death is Eternal

Článek od: Daniel Palička - 03.10.2023

Kieron Gillen patří k hvězdám současného superhrdinského mainstreamu. Scenárista, který na americkém trhu zapůsobil tituly jako Young Avengers, Darth Vader, Die nebo Once & Future King (česky dostupné pod názvem Král, jenž byl a bude), se v roce 2021 chopil pravidelné série Eternals. Na její první svazek s podtitulem Only Death is Eternal se detailně podíváme. Stojí za pozornost? A mohl bych komiks vřele doporučit úplným začátečníkům?

Na recenzovaný titul jsem byl zvědavý. Tvorbu Kierona Gillena sice mám v oblibě a troufám si tvrdit, že jeho série patří k lepšímu, co moderní marvelovská produkce nabízí. Nicméně byl jsem dost skeptický. Eternals mi totiž nikdy nepřirostli k srdci. Komiksové příběhy, v nichž skupina mocných nadlidí figurovala, mě nikdy neohromily, a byť musím uznat, že kosmická mytologie má něco do sebe, nikdy jsem si k hrdinům nedokázal najít cestu. Dokonce ani filmové zpracování od oscarové režisérky Chloé Zhao (Země nomádů) mě příliš neoslovilo Byl jsem zkrátka skeptický… a to zcela oprávněně!

Kniha Eternals, Vol. 1: Only Death is Eternal se tváří jako ideální start pro nové čtenáře. Zdání ovšem klame. Pokud se v mytologii Eternalů vůbec neorientujete, budete se na prvních několika stranách totálně ztrácet. V informačních tabulkách sice můžete nalézt některé důležité informace, nepomůžou vám ovšem tak, jak byste zprvu čekali. Only Death is Eternal proto doporučuji spíš čtenářům, kteří jsou s Ikarisem a jeho partou aspoň trochu obeznámeni.

Nejde o tradiční superhrdinskou mlátičku, v níž postavy bojují mezi sebou, nýbrž o pomalý, postupně budovaný příběh založený na sáhodlouhých konverzačních scénách a vzájemných interakcích mezi zástupci Eternals, což v kombinaci s různými diagramy a informačními schématy může vytvářet funkční celek. Jenomže opak je pravdou. Eternals, Vol. 1: Only Death is Eternal se utápí v nudných, sáhodlouhých dialozích, které ovšem nejsou kdovíjak hodnotné a jejich obsah by se dal zredukovat na polovinu. Scénář bohužel není příliš oslnivý, a přestože má závěrečný zvrat něco do sebe a pěkně naláká na další díly, nebyl jsem z celého směřování zápletky moc nadšený. A co se týče všemožných diagramů, které jsou až okatě inspirovány stylem Jonathana Hickmana (viz. současné xmenovské řady nebo Avengers z Marvel NOW!), zpočátku mají smysluplné využití, ke konci se z nich však stává pouze prostředek k prezentování trapných vtípků.

Největší problém ovšem tkví v postavách. Pokud by jednotliví členové Eternals nebyli vizuálně odlišeni, splývali by mi mezi sebou. Ikaris je ztělesněním totálně generického superhrdiny bez charakteru. Je nesmrtelný, nemá žádnou slabinu a nic jej neskolí. Nebál bych se označení “horší obdoba Supermana”. Ale ani ostatní postavy, ať už Sprite, Thena, Ajax a další vás ničím nezaujmou. Jde pouze o figurky na šachovnici, s nimiž scenárista nějak pohybuje dopředu, žádnou hloubku však nemají a o jejich charakterech se příliš nedozvíte. Jistě, pár pěkných interakcí by se určitě našlo (zejména v druhé polovině), avšak nezachraňují celkový dojem z četby.

Co ovšem musím pochválit, je vizuál. Esad Ribić (Thor: God of Thunder, Secret Wars, Uncanny X-Force) se opět vytáhl a dokázal, že superhrdinská tematika mu vůbec není cizí. Akční sekvence vypadají pěkně a velice specifický styl, na němž čtenáře zaujmou především realistické uchopení postav a bledší barevná paleta, jsou krásné na pohled. Ostřílený kreslíř odvedl výbornou práci!

Suma sumárum, Eternals, Vol. 1: Only Death is Eternal je podprůměrný komiks, na němž nejlépe funguje pěkný vizuál. Ostatní aspekty bohužel Gillen nedokázal dobře ukočírovat a start zbrusu nové série se příliš nepovedl. Pokud hledáte kvalitní četbu s Eternals, zkuste například česky vydanou minisérii od Neila Gaimana, potažmo některé starší příběhy. Svůj účel dle mého názoru splní daleko lépe.

Pozn. redakce: Komiks je dostupný pouze v angličtině.

    Eternals, Vol. 1: Only Death is Eternal
    Rating: Rated T+
    ISBN: 978-1-302-92547-5
    Format: Trade Paperback
    Price: $17.99
    FOC Date: Jul 12, 2021

    Writer: Kieron Gillen
    Inker: Esad Ribic
    Colorist: Matthew Wilson

Přidat komentář