Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radka Klučárová
4. října 2023 8:19
Čas čtení 0:50

Záhadná legionářská nemoc je již na Slovensku. V bratislavské nemocnici bojuje o život 47letá žena, lékaři jsou zmatení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Pacientka je ve vážném stavu hospitalizována na ARO ve fakultní nemocnici v Bratislavě.

Na Slovensku mají potvrzený případ legionářské nemoci. Podle portálu noviny.sk se jedná o 47letou ženu, která se nakazila na dovolené v zahraničí. V současné době leží ve vážném stavu na ARO ve fakultní nemocnici v Bratislavě.

V sousedním Polsku je situace velmi vážná, nemoci podlehlo již několik desítek lidí. Na Slovensku se jedná o ojedinělý případ.

„Jedná se o mladou ženu. Byla v zahraničí a pravděpodobně si to odtamtud přivezla. Nevíme, proč je průběh takový, jaký je, protože ona je v podstatě zdravá. Obvykle mají tak těžký průběh pacienti s nějakým jiným onemocněním,“ řekl Jakub Hložník, primář ARO v Nemocnici svatého Cyrila a Metoděje v Petržalce.

Patogen může způsobit lehčí, ale i velmi těžký průběh onemocnění. „Někdo ho mohl překonat a ani o tom nevěděl, měl příznaky podobné chřipce. A u někoho se to vyvine do takového těžkého stadia,“ uvedl Hložník.

Zdrojem infekce je klimatizace nebo kontaminovaná voda

Legionářská nemoc se přenáší kapénkami kontaminované vody, ale nešíří se přímo z člověka na člověka. Způsobují ji bakterie zvané legionella, které mohou způsobit těžký zápal plic. Zdrojem infekce je obvykle klimatizace nebo kontaminovaná voda.

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

Onemocnění se projevuje podobně jako těžký zápal plic, vysokými teplotami, bolestmi nebo dýchacími problémy. Tyto problémy způsobuje zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem, kteří často trpí i jinými nemocemi.

Nemocnica v Bratislave
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domů
Sdílet
Diskuse