Policisté opět kontrolují hranici se Slovenskem. Hlásí první zadržené nelegální migranty

Česko od středy zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Důvodem je rostoucí počet nelegálních migrantů. Od půlnoci kontrolují hranice se Slovenskem také polští a rakouští policisté. Jejich čeští kolegové už hlásí první zadržené nelegální migranty. Místní si obnovení kontrol pochvalují, cítí se díky nim bezpečněji, potvrdil Radiožurnálu starosta Starého Hrozenkova Jan Rapant.

Starý Hrozenkov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté ve Zlínském kraji provádí namátkovou kontrolu

Policisté ve Zlínském kraji provádí namátkovou kontrolu | Zdroj: Policie České republiky

Ve Zlínském kraji hlídkují policisté na sedmi bývalých hraničních přechodech a dvou železničních, informovala mluvčí Simona Kyšnerová. Zatím provedli desítky kontrol. Jsou namátkové, takže nijak neomezují dopravu.

Každý den bude podle mluvčí jen ve Zlínském kraji hlídkovat několik desítek policistů, a to včetně posil z jiných krajů.

Kontroly už mají své první výsledky. Na hraničním přechodu Šance u Jablunkova zadrželi policisté dodávku s migranty. Bylo v ní šestnáct mužů a tři děti. Řidič ale utekl a policisté po něm pátrají. 

Starostové příhraničních obcí kontroly jednoznačně vítají. Nezávislý starosta Starého Hrozenkova Jan Rapant řekl, že obyvatelé obce se díky přítomnosti policejních hlídek cítí bezpečněji. Letos podle něj byl dlouhou dobu klid, žádné migranty v Hrozenkově neviděli asi do poloviny prázdnin.

Na přelomu července a srpna se ale několikrát objevili na autobusových zastávkách a podobně. Teď v poslední době se ale situace opět uklidnila. Podle něj to bylo i tím, že kontroly tady policisté provádí průběžně po celý rok.

To potvrdila i policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Uvedla, že teď bude rozdíl v tom, že zatímco doposud prováděli ty kontroly na vytipovaných přechodech, nyní budou plošnější a intenzivnější. Zdůraznila ale, že by nijak neměly omezit Čechy a Slováky pohybující se po zelené hranici.

23 případů převaděčství

Vláda zavedení kontrol vysvětlila narůstajícím počtem migrantů. To potvrzují i lidé v příhraničních obcích včetně starosty Starého Hrozenkova.

Jeho slova o tom, že ve druhé polovině roku se příliv migrantů zvýšil, potvrdil i mluvčí okresního soudu v Uherském Hradišti Michal Tománek. Zatímco během prvních pěti měsíců neřešil hradišťský soud jediný případ zadržených převaděčů, od té doby se s nimi doslova roztrhl pytel.

Od konce května do dnešních dnů měli už třiadvacet případů. Většinou se jednalo o převážení nelegálních migrantů v osobních autech, v poslední době se ale objevily i dodávky či nákladní vozidla, ve kterých byly i desítky migrantů. Dohromady jich byla asi stovka – v drtivé většině se jednalo o Syřany, objevili se ale i uprchlíci z Indie nebo Jižního Súdánu.

Soudce Tománek uvedl, že momentálně je případů převaděčství víc než v minulém roce, kdy byl velký příliv migrantů po začátku války na Ukrajině.

Kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli rostoucímu počtu nelegálních migrantů zavedla česká vláda od středy. Prozatím by měly trvat do 13. října.

Michal Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme