Jsou to bojovníci od přírody, říká trenér Beránek o hráčích z Kazachstánu. Plzeň čeká i umělý trávník

Michal Bílek a Miroslav Beránek dřív působili ve fotbalové Plzni. Bílek ještě v minulé sezoně jako kouč, Beránek jako hráč v 80. letech minulého století. Společného toho mají ale víc. Oba ve své trenérské kariéře působili v Kazachstánu – u národního týmu a následně i v Astaně. Jako první si štaci v převážně asijské zemi vyzkoušel Beránek, který s týmem z tamní metropole vyhrál i domácí pohár.

Astana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Beránek

Miroslav Beránek | Foto: Pavel Mazáč | Zdroj: Profimedia

Česko a Kazachstán mají v poslední době hodně fotbalových věcí společných. Třeba Plzeň do Kazachstánu vycestovala už podruhé za dva měsíce k utkání Evropské konferenční ligy. A v Astaně, kde bude Viktoria ve čtvrtek hrát, ještě celkem nedávno trénovali dva Češi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkají čeští trenéři Miroslav Baránek a Jan Trousil o fotbalistech v Kazachstánu

„Já jsem se tam dostal v lednu 2011. Určitě mi pomohlo můj kamarád Honza Říčka, který měl vazby v CSKA Moskva, tam se to propojilo a dali mi nabídku. Nejdříve to bylo na jeden rok, pak jsem to prodloužil, pak přišla Astana na tři roky. Bylo toho hodně a byla to velká zkušenost,“ vzpomíná Miroslav Beránek, jak se z Kladna dostal nejprve do reprezentace Kazachstánu a k tomu následně přibral i angažmá v Astaně.

Tu měl možnost sledovat i na společném soustředění na začátku roku 2012 v Turecku, kde se oba týmy potkaly. Během pár tréninků, které Baránek sledoval, tak poznal, v čem nesmí sledovat později vyhozeného ukrajinského kouče Olega Protasova.

„Měl s sebou řeckého kondičního trenéra a viděl jsem, že kondiční trenér má enormní množství prostoru. Po sedmi kolech byl Protasov venku.“

Bojovníci a kočovníci

Protasova pak Beránek nahradil a v Astaně působil až do léta 2013. Reprezentaci Kazachstánu vedl do konce toho roku. O fotbale, životě a celé zemi toho Beránek ví hodně.

„Jih je daleko víc kazašský, na severu bylo víc ruské národnosti. Jsou to bojovníci od přírody, s koňmi, to jsou takoví kočovníci.“

I v současném kádru Astany je víc než polovina Kazachů, kteří pravidelně nastupují za národní tým. To, co řekl Beránek, by mělo platit i v utkání Evropské Konfereční ligy mezi Astanou a Plzní a potvrzuje to i asistent trenéra Viktorie Jan Trousil.

„Jsou tam velice pohybliví hráči, agresivní, takže jsme se na to tři dny připravovali a měli jsme tréninky na umělé trávě.“

Umělá tráva je další překážka, kterou budou muset Západočeši v Astaně zdolat. Jestli se jim to podaří, uslyšíte ve čtvrtek od 16.30 na stanici Radiožurnálu Sport.

Pavel Tylšar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme