A studio Rubín opanuje Ticho...

V rámci tematického cyklu nové divadelní sezony, kterým je Ticho, ukáže A studio Rubín v premiérové inscenaci s názvem To ticho, když přijdeš domů různé tváře samoty. Tři postavy, které spojuje jejich samota, se v nové autorské inscenaci A studia Rubín a performativní platformy Averze_ představí už 6. října.

Jedna slyší víc než ostatní. Druhá si chce dát hodně dlouhý spánek a třetí se chce soustředit jen na jednu věc a tu dělat na stošedesát procent. Režisérka Alexandra Bolfová spolu s dramaturgyní Dagmar Fričovou přizvaly ke spolupráci nedávné absolventky a absolventy Divadelní fakulty JAMU. Postavy ztvární Klára Bulantová, Karolína Vaňková a Karel Vondrášek. Autorkou scénografie a kostýmů je Anna Tichá a hudbu skládá Tomáš Mohr.

„Téma letošní sezony je Ticho. To přináší prostor slyšet a v konečném důsledku i vidět věci jinak, jelikož se můžeme lépe soustředit a nenaskakovat do vyjetých kolejí vnímání. Ticho může mít různé důvody. Například, aby někdo nebyl slyšet. Myslím si, že dlouho nebyl, i v české divadelní kultuře, slyšet hlas žen tvůrkyň. Proto tato ,tichá' sezona patří ženám režisérkám, jejichž inscenační hlas by měl určitě zaznít,“ říká umělecká šéfka A studia Rubín a dramaturgyně inscenace Dagmar Fričová.

Pro celý projekt je klíčová osobnost režisérky Alexandry Bolfové, která se snaží v rámci své režie kontinuálně rozvíjet možnosti žánru tzv. nové činohry. Největší důraz klade na autorský přístup všech inscenačních složek, a to s výrazným přesahem jak v rovině sociálních a politických témat, tak formální, kdy posouvá činohru směrem k hraničním divadelním formám.

Bolfová pracuje především s prvky civilního herectví a mírou autenticity v hereckém projevu. I proto scénář inscenace vzniká na základě rozhovorů se samotnými herci, členy tvůrčího týmu a jejich vztahu k tomuto tématu. Inspirací ale byly také reálné osoby nebo literární postavy, pro které samota i ticho hrály významnou roli. Inscenace nabourává stereotypní vnímání, že lidé žijící sami jsou nutně neschopní tvořit bližší a hlubší (mezilidské) vazby.

To ticho, když přijdeš domu je o lidech, kteří se z nějakého důvodu rozhodli být sami. Samota je pro některé z postav nutností, pro jiné luxusem, pro další možností kumulovat energii, odloupat ze sebe všechny vrstvy cizích požadavků. „V inscenaci se snažímeakcentovat různé důvody, proč je naprosto v pořádku žít sám,“ komentuje režisérka Bolfová.

Tímto inscenačním projektem A studio Rubín naplňuje nejen svůj cíl v podobě autorské inscenace, ale také realizuje svou snahu podporovat začínající tvůrce. Tvůrčí tým je totiž až na výjimku dramaturgyně Dagmar Fričové, složen z nedávných absolventek a absolventů Divadelní fakulty JAMU. Tři postavy samotářů ztvární Klára Bulantová, Karolína Vaňková a Karel Vondrášek. Autorkou scénografie a kostýmů je Anna Tichá a hudbu skládá Tomáš Mohr.

Foto: Inscenační tým divadelní hry To ticho, když přijdeš domů (©Dita Havránková)

Podcast