Michal Kvasnica
4. října 2023 • 14:50

Šéf Olomouce: Nedovedu si představit hrát jinde. Primátor chce halu udržovat

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opět ho naštval výkon rozhodčího Romana Mrkvy, kterého se rozhodl vetovat. Jinak ale generálního manažera Olomouce Erika Fürsta trápí spíš dlouhodobější záležitosti. V současnosti zejména rozhodování o (ne)výstavbě nové hokejové haly. Ta současná, tzv. „plecharéna“, totiž už nemá co nabídnout. Mora je trochu v pasti. „Je otázkou, jak dlouho tady ještě budou podmínky udržitelné a akceptovatelné,“ naráží funkcionář na obavy podnikatele Richarda Morávka o budoucnost HCO.



O existenčním problému mluvit nechce, takový přívlastek k aktuální situaci v Olomouci ohledně zázemí Erik Fürst nepoužije. A nepřekvapí to, Hanáci jsou totiž dlouhodobě bráni za ty, co i ve skromných podmínkách dokážou čarovat. Zejména výsledkově. Nestěžují si, poctivě pracují. V extralize si vydobyli kredit veřejnosti i konkurenčních celků.

„Z mého pohledu to není existenční záležitost týkající se blízké budoucnosti. Tou blízkou budoucností myslím probíhající sezonu, maximálně tu následující. Ale co bude pak? To nevím...“ přemýšlí nahlas generální manažer při dotazu, zda na konci října, kdy budou zastupitelé města Olomouce rozhodovat o výstavbě nové arény, půjde moravskému klubu o holý život.

Potíž totiž dříve či později nastane v plnění licenčních podmínek pro extraligu. Hokejisté umí dosáhnout na čtvrtfinále, ale zázraky v infrastruktuře starého zimáku nezvládnou. Problémem je stav, věk i velikost vnitřních prostor ošklivé nemovitosti v centru jinak nádherného města.

„Nejsem schopný odhadnout, jak složité bude do budoucna plnit licenční podmínky pro extraligu. Myslím si, že za léta, kdy se snažíme dát dohromady hráčské prostory, se nám to docela dařilo. Nicméně jsme na úplné hranici, co se stávajícími prostory lze a nelze vymyslet. Bohužel to tady nejde nafouknout,“ říká Fürst.

Projektanti nové olomoucké arény se inspirovali od třinecké Werk Areny a pražské O2 areny
Projektanti nové olomoucké arény se inspirovali od třinecké Werk Areny a pražské O2 areny

Další problém? Mlha nad ledovou plochou. Fanoušci si z toho sice občas dělají legraci, že nevidí na puk. Fotografové se rozčilují, že pořízené snímky jsou rozmazané a nekvalitní. Trabl je ale závažnější. Ano, opět jsme u licenčních podmínek.

„Tvořící se mlha nad ledem je opravdu velký problém, ale to je otázka již většího zásahu do stávajícího zimního stadionu. Musela by se vybudovat vzduchotechnika a rekuperace, ale aby to bylo funkční, muselo by být bezpodmínečně nutné udělat nové opláštění. V opačném případě bychom museli odvlhčovat minimálně velkou část Olomouce,“ bojí se.

Aby toho nebylo málo, Mora kvůli druhé chybějící ledové ploše přišla o statut Akademie ČSLH. „Je to věc, která nás velmi bolí, protože nepatříme mezi kluby s největším rozpočtem. Navíc i ty vždy přivítají, když si můžete vychovat svého hráče. V případě ztráty akademie je to čím dál tím víc složitější,“ míní Fürst.

Variantu, že by „kohouti“ museli při zevrubné rekonstrukci stadionu, pokud by se pro ni město rozhodlo, hrát zápasy v jiném městě jako například Kladno v Chomutově, si Fürst představit nedovede. „Z mého pohledu je varianta stěhování neproveditelná – jak technicky, tak logisticky,“ má jasno.

Jasněji bude na konci října. „Strašně bych si přál, aby byl verdikt – ať už bude jakýkoli – ve prospěch fanoušků, kteří tento sport navštěvují v opravdu hojném počtu. Já osobně už mám přetočený tachometr, ale přál bych si, aby nastupující generace mohly dál chodit a bavit se z klubu, co mají tak rádi. V tak velkém městě si to lidi zaslouží,“ uzavírá dvaašedesátiletý manažer.

HC Olomouc Vše o klubu ZDE

Primátor města Olomouce Žbánek (ANO 2011): Halu chceme udržovat co nejdéle

O největším riziku spolupráce s Morávkem
„Jako jisté riziko lze určitě zmínit skutečnost, že v současné době, kdy bude zastupitelstvo rozhodovat o výběru nejvhodnější varianty realizace projektu, nejsou dosud známy některé konkrétní parametry spolupráce. Ty se budou v nadcházejícím období jak ze strany investora, tak i ze strany města teprve finalizovat a bude potřebné je před případným konečným schválením zvolené varianty doplnit. Mezi nimi lze jako příklad uvést třeba obchodní model provozování haly ve vazbě ke krytí provozních nákladů, podmínek pro jednotlivé nájemce, rozsah požadovaných služeb ze strany města...

Důležité bude také nastavení smluvních vztahů a podmínky notifikace ze strany Evropské komise, pokud bude zvolena varianta dvě – tj. spolupráce v rámci projektu multifunkční haly v lokalitě Velkomoravská. Město Olomouc bude muset taktéž nastavit svoji politiku vůči hokejovému klubu, mládeži či dalším spolkům.“

O největším lákadlu spolupráce s Morávkem
„Největším lákadlem této varianty je ve srovnání s dalšími zvažovanými alternativami bezesporu předpokládaná rychlost realizace projektu a s tím spojený termín předání haly do užívání v roce 2027. Naopak tato varianta znamená značné finanční závazky města do budoucna.“

O variantě nové arény, kterou by na zelené louce postavilo město
„Zde jsou velkým problémem majetkoprávní vztahy, respektive to, že ve vlastnictví města není žádný vhodný pozemek a ani v územním plánu není vyčleněna žádná rezerva vhodná pro tyto účely. Což znamená značnou časovou náročnost pro nalezení vhodného pozemku, jeho výkup a změnu územního plánu.“

O stavbě malé haly s druhou ledovou plochou vedle „plecharény“
„V současné době probíhá zpracování studie malé haly dle zadání v tzv. minimální variantě – dle standardů Národní sportovní agentury a Českého svazu ledního hokeje tak, aby bylo možné na její výstavbu získat dotace. Tato studie by měla být dokončena v listopadu tohoto roku.“

O životnosti současného zimního stadionu
„Město bude udržovat halu v provozuschopném stavu co nejdéle. Je však pravdou, že investice většího rozsahu jsou jak z technického, tak legislativního hlediska omezené. Z pohledu fyzické životnosti se dá předpokládat, že hala cca dvacet let vydrží, samozřejmě i nadále bude nutné provádět dílčí a celkem nákladné opravy. Nákladově se bavíme o částkách deseti až patnácti milionů korun ročně. Další otázkou však zůstává, zda a jak bude docházet ke změnám a zpřísňování požadavků na infrastrukturu ze strany Českého svazu ledního hokeje. Například vznik mlhy nad hrací plochou a jistý uživatelský diskomfort – zázemí a služby pro diváky, kondenzace vody na mantinelech, nedostatečný počet šaten a zázemí a tak dále.“

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud