Přichází další chřipková sezóna. Pro seniory může chřipka představovat vážné komplikace

S blížící se chřipkovou sezonou přichází i důležitá otázka. Jak se před touto nemocí účinně chránit? Ačkoli je chřipka často podceňována, může představovat vážnou hrozbu pro zdraví zejména starších lidí a vést ke zbytečným hospitalizacím, v krajním případě i úmrtím. Proto odborníci doporučují každoroční očkování právě na podzim – tedy ještě předtím, než v důsledku sychravého počasí a častějšího pobytu v uzavřených prostorách začnou mezi lidmi opět intenzivně kolovat chřipkové viry.

Očkování je nejen pro starší populaci nejúčinnějším způsobem ochrany před chřipkou. Také Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby bylo proti chřipce očkováno alespoň 75 % osob starších 65 let. Tento cíl se u nás dlouhodobě nedaří plnit.

Přestože starší lidé jsou v České republice nejvíce proočkovanou skupinou, vakcínu proti chřipce dostává jen zhruba každý čtvrtý, tedy 25 %, přitom v USA nebo Velké Británii se toto číslo pohybuje kolem 70 %.

Proč jsou právě senioři více ohroženi? 

„Důvodem je především věkem oslabený imunitní systém a jeho snížená schopnost bránit se různým infekcím. Zhoršuje se kvalita přirozených bariér, jako je kůže a sliznice. Kromě toho se mohou objevit různé další zdravotní problémy a chronická onemocnění, jako cukrovka, astma nebo srdečně-cévní nemoci, což dále oslabuje obranyschopnost organismu, a tím ho činí náchylnějším k různým infekcím, a tedy i k odolávání chřipkovému viru,“ vysvětluje prof. MUDr. Eva Topinková, CSc., přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN, a dodává: „V důsledku toho jsou starší lidé nejen náchylnější k chřipce, ale také hůře odolávají viru, což může způsobit další zdravotní potíže.“

Chřipka u seniorů – zbytečné komplikace i sociální izolace

Ačkoli se mnozí domnívají, že chřipka postihuje pouze dýchací cesty, není tomu tak. V některých případech se může rozvinout v bakteriální infekci, která může postihnout celé tělo a vyústit v zápal plic, zánět pohrudnice, encefalitidu, meningitidu nebo zánět srdečního svalu. K 70–85 % úmrtí v souvislosti s chřipkou dochází právě u lidí starších 65 let. 

„K úmrtí dochází buď v důsledku samotné virové infekce, nebo v důsledku komplikací bakteriální superinfekce či zhoršením jiného chronického onemocnění, jako je například chronická obstrukční plicní nemoc u kuřáků, průduškové astma, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo ischemická choroba srdce,“ říká MUDr. Lukáš Kohout z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol, a dodává: „Velmi závažný je zejména chřipkový zápal plic, kterému i přes intenzivní péči podlehne až polovina pacientů.“

Často se tak stává, že se senioři během chřipkové sezóny ocitnou v izolaci ze strachu z nákazy a raději omezí své sociální kontakty a aktivity. Jak jsme se však mohli přesvědčit již během pandemie covidu – sociální izolace může být někdy horší než samotné onemocnění, a navíc je zcela zbytečná, když existují velmi účinné způsoby, jak se před chřipkou chránit.

To potvrzuje i známá televizní a rozhlasová moderátorka Saskia Burešová, která se nechává proti chřipce pravidelně očkovat již řadu let: „Očkování mi dává jistotu, že mohu pokračovat ve svých aktivitách a práci a setkávat se s lidmi, aniž bych se musela obávat, že mě chřipka na několik týdnů vyřadí ze života nebo dokonce vážně ohrozí mé zdraví. Je to pro mě klíčový krok k udržení kvalitního aktivního života.“

Očkování proti chřipce se vyplatí

Třebaže častým argumentem proti očkování je, že očkování proti chřipce není vždy stoprocentně účinné zejména u starších osob, jeho velký přínos v prevenci onemocnění potvrdila řada studií – žádným jiným způsobem nelze dosáhnout tak účinné ochrany proti tomuto virovému onemocnění. U starších lidí očkování proti chřipce významně snižuje riziko hospitalizace z důvodu zápalu plic i riziko úmrtí.

 „Stárnutí a s ním spojené změny imunitního systému mají totiž mimo jiné za následek i rychlejší vyvanutí imunity po očkování. Hladina protilátek, které si tělo po očkování vytvoří a které mají chránit před nemocí, klesá v těle starších lidí rychleji,“ vysvětluje prof. Topinková.

„Důležité je také správné načasování očkování. Právě u starších osob je ideální zahájit očkování v druhé polovině října, aby byla zajištěna maximální účinnost a co nejvyšší hladina protilátek proti chřipce právě v době vrcholící chřipkové sezóny, která u nás trvá zhruba od prosince do března,“ radí MUDr. Kohout s tím, že toto načasování v období říjen až prosinec doporučuje i Česká vakcinologická společnost.

Očkovat je samozřejmě možné i později, ale je třeba mít na paměti, že tvorba protilátek trvá přibližně dva týdny.

Česká vakcinologická společnost doporučuje, aby všichni dospělí nad 50 let byli proti chřipce očkováni. Navíc všichni nad 65 let, ale i chroničtí pacienti nebo zdravotníci mají očkování proti chřipce plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

O očkování proti chřipce lze požádat v ordinacích praktických lékařů, zdravotních střediscích a očkovacích centrech.

Více na www.stop-chripce.cz

Denisa Libánská

 

 

Klíčová slova: