Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sovy versus skřivani

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vyrobeno v grafickém editoru, zdroj podkladů: openklipart.org, PNGEee

Milí čtenáři, dnes Vás nepozvu do ptačí říše, jak by se dalo usuzovat z názvu, nýbrž do světa lidských bytostí, konkrétně mezi nás, kteří jsme již od prenatálního vývoje naprogramováni na noční mód.

Článek

Vy, kdož patříte do stejné kategorie, mi jistě dáte za pravdu, že jsme v naší domovině tak trochu diskriminováni.

Dodnes netuším, kdo vymyslel rčení: „Ranní ptáče dál doskáče.“ Nejspíš agitátor hledající zaměstnance do fabriky na ranní směnu. Vstát brzy ráno je pro mne výkon srovnatelný se zdoláním Mount Everestu a nezáleží na tom, jestli vstávám v 6, 7 nebo v 8, probouzím se vždy v 10. A den co den, hlavně od podzimu do jara mně totálně rozhodí psychiku následující scéna: potkávám maminu, která doslova vleče dvě plačící vzpouzející se děti ve věku přibližně 3 a 5 let ještě potemnělou ulicí do školky a čeká před ní, až otevřou. A zdaleka není jediná. A proč tak časně? Protože spěchá do práce.

A zanedlouho škola volá! Ano, ráno v 8 a hned ty nejtěžší předměty, dokud jsou žáci čilí. Opět školní rozvrh verze „skřivan“. A sovám se dostává nálepky: líní, nepozorní ba dokonce hloupí. A nikoho nezajímá, že se jejich mozek ještě nezahřál na provozní teplotu, tudíž nemůže podávat plný výkon.

Po pár letech hledáme zaměstnání. Tak kdepak pracují od desíti? V restauraci. Hm, abych nosila pivo po place… to jsem nemusela studovat. Také bych mohla nastoupit jako noční vrátný či recepční a setrvat na této pozici do důchodu, že? Holt se budu muset stát umělcem – skladatelem, spisovatelem… neboť múzy létají v noci.

Projdu-li se večer po našem městě, nabývám dojmu, že se všichni jeho obyvatelé odstěhovali nebo vymřeli. Kromě pěti důchodců u piva v místní hospodě není nikde ani živáčka. Bodejť by jo, za chvíli půjdou spát, aby byli schopni vstát ráno o půl páté a hurá na šichtu! Přiznám se, že bych to nedala, ani kdyby mi platili zlatem. A co třeba jít na večeři do restaurace po 21. hodině? To je u nás v české kotlině opravdu zcestná představa, nechceme-li vzít zavděk hambáčem z mekáče nebo kyblíkem z KFC. A což teprve vzít s sebou malé děti, jak bývá v mnoha civilizovaných zemích zvykem. V tom případě se najdou i moralisté schopni na nás poslat sociálku. Dobře, večeři vynecháme a pojďme si třeba zaplavat. Je půl deváté večer, u vchodu do plaveckého areálu uklízečka s hadrem: „Dovnitř už Vás nepustím, v devět zavíráme“. Už ani Vietnamci se svými večerkami nám příliš vstříc nevyjdou, neb se přizpůsobili českému trendu: do dvaceti a dost.

Další ožehavé téma: noční klid od 22. hodiny večerní do 6. hodiny ranní. Je víkend a v 6:05 mě budí zvuk vrtačky či jakéhosi podobného řemeslného nástroje notně připomínající startující stíhačku. Známka toho, že nade mnou bydlí skřivan, byť tohoto souseda vůbec neznám. O letních nespavcích se sekačkou ani nemluvě. A což teprve křoviňák, to je horší než rána palicí do hlavy!

Prý až budu starší, také nebudu moci ráno dospat. Tuhle teorii musel vymyslet jedině skřivan, protože starší už jsem a žádný upgrade mého vnitřního nastavení na verzi „ranní ptáče“ nedorazil. Jediní, kdo s námi sovami v našem městě soucítí, jsou popeláři, jezdí odpoledne. A že by mě probudil pošťák, také nehrozí, ti už asi nejezdí vůbec.

Docela by mne zajímalo, kolik procent z naší populace tvoříme a navrhuji zahrnout tento údaj do příštího sčítání lidu. Proč máme vyplňovat, kdy jsme se narodili a zemřeli, když existuje úřad zvaný matrika a vše ostatní o nás ví velký bratr Google? Ale kolik je u nás sov, skřivanů a ostatních, kteří nevědí, čí jsou, nikde nenajdete. Možná bychom byli překvapeni a pak by třeba naše „strana a vláda“ přijala odpovídající opatření.

Závěrem prosím všechny skřivany, kteří jsou vzhůru dřív než první kohout: Buďte k nám shovívaví. Tak jako se člověku po celý život nezmění barva kůže či sexuální orientace (ano, i ta je vrozená), nezmění se naše nastavení. Jakákoliv snaha o přepólování člověka ať už v případě leváků, homosexuálů i nás sov mívá nepříznivé vedlejší, někdy i hlavní účinky! Zkrátka stejně jako přeučený levák se nikdy nestane dokonalým pravákem ani sova donucena ráno vstávat, se nestane skřivanem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz