Soubor Holektiv uvede dvě podzimní premiéry inspirované aktuálními společenskými tématy

Tanečně divadelní soubor Holektiv uvede v říjnu a listopadu dva nové projekty, které spojuje téma péče. Péče o nás, naše požitky a prožitky jsou inspiračním zdrojem pro Wellmass v režii Evy Staré, a péče o prostředí, kterým jsme obklopeni, pak pro inscenaci Radiant režijní dvojice Andrey Vykysalé a Karolíny Křížkové.

Radiant. Zdroj: Holektiv

Radiant. Zdroj: Holektiv

Wellmass je koncipovaný jako zážitková performance, během které se diváci v doprovodu performerek pohybují podzemními prostory Krenovky. „Krenovku jsme pojali jako prostor, který nabízí nejrůznější smyslové zážitky. Vůně, chutě a zvuky, vizuální stimulaci a další mezismyslové zážitky si diváci budou moci doslova osahat,“ říkají k projektu Eva Stará s dramaturgyní Jindřiškou Křivánkovou. Představení budou moci diváci zhlédnout 7. a 8. října.

Název Wellmass je slovní hříčkou odkazující na předchozí sólové představení Evy Staré Mass a zároveň k pojmu wellness, který tvůrkyně chápou jako cestu k souladu těla, duše a mysli. Eva Stará se dlouhodobě zajímá o témata sebepřijetí vlastního těla a hledání individuality. V této sitespecific performance se společně s pěticí performerek snaží najít stav, ve kterém můžeme v podporujícím a podnětném prostředí maximálně rozvíjet svůj fyzický, emocionální, ale i sociální a duchovní potenciál a fungovat spolu s ostatními v souladu. Diváci, ale i performerky tak společně prožijí „performativní wellbeing“. Eva Stará s Jindřiškou Křivánkovou přizvaly do tvůrčího procesu umělkyni Tinu Afiyan Breiovou. Dohromady poté vedly tvůrčí workshopy pro vybrané performery, které byly odrazovým můstkem pro další tvorbu. Hudbu vytvořil Matouš Hekela, kostýmy designér Oldřich Vojta. Účinkují Sára Halušková, Lucie Vrbíková, Kristýna Břeská, Barbora Matějková a Anna Pecinová.

V energií nabitém prostoru Jatek78 uvede Holektiv svou druhou letošní premiéru. Radiant, v překladu zářící / zářivý, je inspirovaný kauzou polských skleníků na pěstování zeleniny, jejichž záře rušila obyvatele měst i desítky kilometrů daleko. Problém, který může znít zprvu banálně, je v dlouhodobějším měřítku extrémně škodlivý nejen pro lidi, ale také pro přírodu.

Světelné znečištění je aktuálně velmi diskutovaným celosvětovým problémem, který spojuje lidi napříč všemi spektry – ekology, astronomy, politiky, aktivisty i lidi, které téma jako takové nezajímá, ale negativní dopady světelného smogu pociťují dnes a denně. „Světlo je pro nás takový zástupce obecného problému, který je nám, lidem, vlastní – nadužívání a určitá chamtivost. Konkrétně tato kauza je ukázkovým příkladem lidského chtíče, pohodlí a v neposlední řadě výnosného byznysu,“ uvádí autorky představení Andrea Vykysalá a Karolína Křížková. Vzápětí dodávají: „Naším cílem ale není poučovat. Chceme otevřít téma jako takové a prostřednictvím divadelního zážitku plného tance, akrobacie i mluveného slova nabídnout divákům zážitek, u kterého možná potečou i slzy. Otázkou bude, jestli smíchu nebo smutku.“

Humor i poetické obrazy inspirované hmyzí říší vytvářejí dohromady tragikomický obraz o lidské společnosti. Radiant je divadelní inscenací postavenou na propojení tance s technikou párové akrobacie a autorského textu, který vytvořila talentovaná Antonie Rašilovová.

Ke spolupráci autorky přizvaly hudební uskupení Himalayan Dalai Lama, v němž působí i Terezie Kovalová, která se aktivně podílela na předchozím projektu Vrány. Kostýmy vytvořila opět Michaela Čapková, jednoduchou, ale efektní scénografii Pavla Kamanová. V projektu účinkují tanečnice Aneta Bočková a Šárka Říhová, akrobaté Sára Stoulilová a Vítězslav Ramba a herečka Antonie Rašilovová. Součástí listopadové premiéry i reprízy bude krátká přednáška a případná diskuze s diváky známého světelného experta Hynka Medřického. Jatka78 představení uvedou 1. a 2. listopadu.

Zdroj: Holektiv

Témata článku

Holektiv

Jatka78Studio Krenovka

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: