Věřím, že Hronov vzkvétá a je dobrým místem pro život. To je naším cílem, říká starosta Petr Koleta

5. říjen 2023

Vypravíme si do Hronova, malebného města na Náchodsku. Jako kluk jsem tam chodil kolem Jiráskova divadla na náměstí a kolem rodného domku Aloise Jiráska. Jak se tam žije dnes? To je otázka na našeho dnešního hosta, starostu Hronova Petra Koletu z hnutí ANO.

Jak jste si užili v Hronově léto, jaké bylo?
Pro nás tradičně poslední roky pracovní, ale to je pořád. Ale protože nás to baví, tak to prožíváme. Mysleli jsme si, že bude víc dovolené, ale protože projektů je celá řada, tak bylo léto hodně pracovní. Stále doma říkám, že to bude lepší, ale lepší to není. Ovšem jak říkám, nás to baví. Léto u nás je především spojené s festivalem Jiráskův Hronov, protože to je největší kulturní akce, která město nejvíc proslaví.

Čtěte také

Letos to byl už 93. ročník?
Ano a patřil určitě mezi ty nejúspěšnější, jak návštěvností a prodejem vstupenek. Myslím si, že lidé se vraceli radostně nejen do divadla, ale i do parku, takže návštěvnost byla možná kolem 50 tisíc, bylo přes 800 účinkujících. Takže všichni byli spokojeni.

Na té letošní přehlídce jste také udělili nějaká čestná občanství. A město Hronov čestná občanství nerozhazuje, uděluje je opravdu výjimečně.
Ano, dáváme je poskromnu, myslím, že byla udělena zatím jen třikrát. Byl to Alois Jirásek, pak byl režisér Jan Špáta, v současnosti sourozenci Čapkovi. Jsem rád, že u příležitosti předání potomkům u toho byl i ministr kultury a hejtman. Bylo to důstojné. A jejich potomci posléze navštívili i to, co se nám podařilo zrekonstruovat. Starou papírnu, Čapkův mlýn, byli rádi, že se tuto památku podařilo i ve spolupráci s krajem zachránit. Je to objekt, kde oni trávili své dětství.

Povedla celá řada investičních akcí, což je na velikost našeho města ohromný úspěch. Bavíme se o investicích za téměř 300 milionů.
Petr Koleta, starosta Hronova

Měli tam babičku s dědečkem.
Ano, trávili tam prázdniny. A také v Devateru pohádek je Čapkův mlýn zmíněný. Podařilo se ještě vybudovat Cestu psa Voříška, která začíná právě u mlýna. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se o tu záchranu zasloužili, protože to nebylo vůbec jednoduché. Ale nakonec tak jako v pohádkách, všechno mělo dobrý konec. Byla to akce téměř za 30 milionů, z toho 16 jsme získali na dotacích a 14 jsme museli dát ze svého. Je tam 10 sociálních bytů, ale to nejdůležitější, jsou tam výstavní prostory, stálá expozice právě sourozenců Čapkových, pak významní rodáci města Hronova a střídají se tam drobnější expozice.

Čtěte také

Tedy turisté, kteří zamíří do Hronova, už jezdí nejen za rodným domkem Aloise Jiráska.
Je to tak. Je to hodně navštěvované a myslím si, že to dělá radost nejen nám, ale i těm potomkům. I to čestné občanství přijali s radostí, za což jsem rád.

Jste tedy spokojen s rozvojem Hronova za poslední roky, co jste ve vedení města?
To by byla spíše otázka na občany, ale za mě, já jsem spokojený. Protože se povedla celá řada investičních akcí, což je na velikost našeho města ohromný úspěch. Protože se bavíme o investicích za téměř 300 milionů korun. A můžeme do toho počítat i tu zatím poslední, která by měla začít v listopadu, což je dopravní terminál v částce okolo 50 milionů korun. Věřím, že to pomůže i středu města, kde teď autobusy parkují. Dopravní terminál má sloužit k rychlému přestupu autobus - vlak a naopak. Bude tam nově také 50 parkovacích míst, budou tam i cykloboxy, takže bude možné bezpečně nechat tam i své kolo a přejít do veřejné dopravy a rychle se dostat třeba sem, do Hradce.

V listopadu má začít stavba dopravního terminálu, který má sloužit k rychlému přestupu autobus - vlak a naopak. A bude tam i parkování.
Petr Koleta, starosta Hronova

Kdy to bude hotovo?
Věřím, že bude hotovo příští rok v listopadu. A je to úplně ideální, protože tou dobou by měly přijít na železnici díky nové smlouvě i nové motorové jednotky, kterých tady má brázdit asi 16 trasu Hronov - Broumov, Hradec - Broumov, Hradec - Trutnov. Takže bude i větší komfort pro cestující.

Čtěte také

A teď naopak, co se podle vás nepovedlo nebo co byste rád viděl, aby se hýbalo rychleji?
Máme připravenu celou řadu investičních akcí a projektů za stovky milionů a je to těžké. Prostě máte nějakou sumu peněz v rozpočtu a snažíme se získat dotace. Ale naší prioritou je rekonstrukce základní školy, to je více něž 100 milionů korun, ale věřím, že se to podaří. Tam můžeme získat až poloviční dotaci. Ale připravujeme i spoustu dalších věcí, které s naším rozpočtem tak nesouvisejí. Obchvat města, kde denně projede 12 tisíc aut, věřím, že i kraj nás v tom nenechá na holičkách. Příští rok by se měla začít dělat projektová dokumentace, nyní jednáme s vlastníky dotčených pozemků, už máme většinu pozemků předjednaných, tak věřím, že se obchvat podaří. Se Správou železnic pracujeme na rekonstrukci nádražní budovy, to je skvělá spolupráce. A na to právě navazuje dopravní terminál. Takže město za mě vzkvétá, věřím, že je to dobré místo pro život, aby k nám lidé přišli a bydleli. Proto to děláme.

Petr Koleta a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl starosta Hronova Petr Koleta. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související