ESTech oznamuje společný podnik se společností WonderHill Studios

Americká investiční a poradenská společnost ESTech dnes oznámila, že podepsala memorandum o porozumění s nově vzniklým produkčním a distribučním studiem pro film a televizi WonderHill Studios (WHS). V říjnu 2023 založí WonderHill Studios a ESTech v přímé spolupráci se strategickým partnerem společnosti ESTech, společností Silk Road Group SA, společný podnik v oblasti filmu a zábavy v Gruzii.

Partnerství má za cíl zajistit významné veřejné a soukromé dohody s regionálními vládami a velkými soukromými společnostmi, které nabídnou hollywoodským studiím a nezávislým filmovým producentům jednoduchou cestu k využití místních lokací, studií, personálu a talentů či daňových úlev. Počínaje koncem roku 2023 a v průběhu roku 2024 plánuje konsorcium WHS a ESTech přivést do Gruzie a Kazachstánu řadu filmových projektů v hodnotě přes 200 milionů dolarů. Spojením sil obou subjektů vznikne konsorcium pro financování filmového a zábavního průmyslu, které rozšíří možnosti spolupráce Hollywoodu – ale i rozsáhlého a rychle rostoucího euroasijského trhu – s úchvatnou přímořskou oblastí Gruzie.

Tato iniciativa přichází v situaci, která je pro filmový průmysl ve Spojených státech i po celém světě vzhledem k nedávno ukončené stávce scenáristů, probíhající stávce herců a rostoucím nákladům na filmovou a televizní produkci mimořádně závažná. Součástí memoranda o porozumění je průkopnická vize pro výrobu filmů a televizních seriálů, tvorbu místního obsahu a inovativní systém financování zábavy, který urychlí proces výroby filmů. Memorandum kromě toho poskytuje kulturně a historicky bohatým zemím tzv. středního koridoru a regionům Střední Asie příležitost k významnému zviditelnění na Západě a ve Spojených státech.

Partnerství má potenciál poskytnout zásadní přínos pro hospodářský rozvoj Gruzie a dalších zemí regionu, a to díky prudkému nárůstu cestovního ruchu, vzniku významného počtu nových pracovních míst, novým daňovým příjmům a nebývalému zviditelnění v celosvětovém měřítku. Dokonalým příkladem této dynamiky je ekonomické oživení státu Montana díky natáčení televizního hitu Taylora Sheridana "Yellowstone", na jehož produkci se podíleli také spoluzakladatelé WHS. Studie Úřadu pro obchodní a ekonomický výzkum při University of Montana z roku 2022 odhalila, že seriál Yellowstone sledovalo 71 % návštěvníků tohoto státu ze zemí celého světa. Na základě tohoto údaje se odhaduje, že seriál přilákal k návštěvě Montany 2,1 milionu turistů, kteří zde utratili 730 milionů dolarů a státnímu rozpočtu přinesli 44 milionů dolarů na daních.

Jedním z prvních projektů využívajících regionální infrastrukturu je připravovaný film IMPOSSIBLE DERBY („Nedosažitelné derby"), fascinující příběh první ženské vítězky závodu Kentucky Derby. Ve filmu se představí americká herečka kazašského původu Ayanat Yesmagambetová, která si zahrála kočovnou princeznu ve čtyřicetimilionovém velkofilmu NOMAD THE WARRIOR („Nomád") z produkce Miloše Formana a ve spolurežii Ivana Passera.

Pro zajištění efektivní výroby a optimálních podmínek pro filmovou produkci bude konsorcium spolupracovat s velkými místními společnostmi, jako je Silk Road Group SA. Investiční skupina Silk Road Group je vlastníkem luxusních hotelů a působí v oblasti pohostinství, telekomunikací, mobilních služeb, médií a vydavatelství. Konsorcium rovněž plánuje navázat spolupráci s místní gruzínskou vládou s cílem vytvořit oboustranně výhodná partnerství, která Gruzii přinesou prospěch v podobě tvorby pracovních míst, zviditelnění na západních filmových trzích, vyprávění místních příběhů a následného zvýšení cestovního ruchu.

"Toto východo-západní zábavní, filmové a finanční konsorcium je připraveno změnit náš pohled na tvorbu filmů a televizních seriálů. Chceme, aby se jejich autoři mohli soustředit na tvůrčí část filmů, aniž by museli nést obrovský ekonomický a finanční tlak, který omezuje kreativitu. Filmy natočené prostřednictvím našeho konsorcia budou usilovat o návrat velkoleposti a kouzla kinematografie, které tvoří samotnou podstatu filmové tvorby," řekl Giorgi Rtskhiladze.

"Filmové konsorcium poskytne jedinečnou příležitost představit bohatou kulturu gruzínské a středoasijské kinematografie celosvětovému publiku. Legendární italský režisér Federico Fellini, který byl velkým obdivovatelem gruzínského filmu, to řekl nejlépe: ‚Gruzínský film je zcela jedinečný fenomén, živý, filozoficky inspirativní, velmi moudrý, dětský. Je v něm všechno, co mě dokáže rozplakat, a to musím říct, že to (rozplakat mě) není snadné'," řekl Carr Bettis.

"Mým snem jako filmaře, milovníka kinematografie a šéfa studia vždy bylo propojit globální filmový vesmír," řekl spoluzakladatel a spoluředitel studia WonderHill Marvin Peart. "Čím více příběhů o různých komunitách s využitím rozmanitých scenérií budeme vyprávět, tím více nás to jako globální společnost sblíží. A čím blíže si v tomto globálním společenství budeme, tím více se přiblížíme míru."

V čele celé vize konsorcia bude stát společný podnik, který WonderHill Studios a ESTech Consortium založí v říjnu 2023 v Gruzii.

KONTAKT: FRANK PR | 646.861.0843, Lina Plath | Lina@frankpublicity.com, Clare Anne Darragh | Clareanne@frankpublicity.com

Klíčová slova USA-Gruzie-finance-film-WonderHill Studios

Oblast
USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Kategorie
Finance, ekonomika
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.